V nič kaj toplem nedeljskem jutru smo se 21. aprila 2024 ob deveti uri zjutraj zbrali na parkirišču pred domom XIV. divizije na Senovem. Ob okrepčilu je prvim informacijam o samem kraju, vodji pohoda, našemu članu Antonu Petroviču, prisluhnilo 52 članov OZSČ Krško.

Vojaško orientacijski pohod smo nadaljevali po označeni smeri na karti. Senovo smo zapustili po trasi bivše železnice in ob bunkerju, ki je bil namenjen skladiščenju razstreliva za potrebe rudnika, prispeli na Ravne. Ogledali smo si razstavljene obnovljene lokomotive in vagone, ki so služili za prevoz premoga do elektrarne in do železnice v Brestanici. Cesta, nato pa lepa gozdna pot sta nas vodili na Reštanj, kjer nam je vodja pohoda odprl vrata strojnice oz. »mašinhausa«. Seznanil nas je z začetki rudarjenja in vplivi rudnika na razvoj samega kraja in okolice ter življenjski standard prebivalcev. Ogledali smo si traso dnevnega kopa premoga in ostalo bogato muzejsko zbirko.

Druženje smo nadaljevali s piknikom in športnimi igrami na prostoru pri strojnici oziroma »mašinhausu« na Reštanju. Drago Žveglič nam je skuhal golaž, poskrbel za odličen domač kruh, Branko Geč je spekel čevapčiče. Za vse ostale dobrote smo poskrbeli vsi udeleženci pohoda.

Tekmovali smo v troboju v streljanju z zračno puško, v streljanju z lesenim lokom in v metanju bomb na tarčo. 1. mesto z doseženimi 74. krogi, je osvojil Alojz Kovačič, 2. mesto z doseženimi 67. krogi, je osvojil Branislav Čuk, 3. mesto z doseženimi 66. krogi, je osvojil Marjan Klavžar.

Gostitelji Vojaško orientacijskega pohoda na Reštanj so bili Drago in Anica Žveglič, Alojz in Janika Kovačič.

Besedilo in fotografije: Branko Slivšek