Tradicionalno proslavo v počastitev dneva upora proti okupatorju na mladju 2023 so organizirali člani Območnega združenja slovenskih častnikov Krško.

Slavnostna govornica je bila dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka v Mestnem muzeju Krško.

V programu so sodelovali:

  • Učenci OŠ Podbočje: Tina Kodrič, Aleks Mirt, Zala Kodrič
  • Članice in člani veteranskih organizacij: Lucija Golob, Matej Ulčnik
  • OZSČ Krško pevci himne: Vida Slivšek, Janika in Slavko Kovačič Tatjana in Janko Bogolin, Milenka in Rado Pribožič.
  • Praporščaki, vodja praporščakov Branko Noč.
  • Povezovalec programa, predsednik OZSČ Krško Branko Slivšek.

Branko Slivšek: Kazalo je, da bo življenje v novi Jugoslaviji zadovoljilo vse Slovence. Nekaj let je bila situacija dokaj ugodna: ljudje so bili zaposleni, šolstvo je bilo dostopno za vse učence, pokojnine so bile zagotovljene, zdravstvo dobro organizirano, vladal je mir. Toda razlike med posameznimi republikami so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja privedle do poglabljanja gospodarske in

politične krize. Slovenija je svojo pot videla v politični in gospodarski osamosvojitvi. Ta usmeritev je bila potrjena na skupščini 25. junija 1991. Žal pa k temu cilju nismo mogli po mirni poti. Tisti, ki so želeli obdržati nekdanjo oblast, so se izločitvi Slovenije uprli in jo hoteli pokoriti z vojaško silo. Naš odgovor je bil jasen: če bo treba, si bomo svojo samostojnost priborili tudi z orožjem. Za tako stališče smo imeli svoje argumente: dobro pripravljeno Teritorialno obrambo in vsestransko usposobljeno milico. Mi nismo hoteli vojne, pa čeprav je trajala samo deset dni, želeli smo mirno pot v svojo samostojnost. V vseh naseljih so nas domačini lepo sprejeli in so podpirali naše dejavnosti, zavedajoč se, da branimo lastno svobodo in bodočnost in tako smo vedeli, da delamo prav.

Zelo vesel in ponosen sem, da smo z mojo enoto uspešno pripomogli k zmagi v boju za obrambo državnosti in samostojnosti naše lepe domovine Slovenije.

Proslave so se udeležili člani Združenja borcev za vrednote NOB Krško. Območnega združenje veteranov vojne za Slovenijo Krško. Policijskega veteranskega društva »Sever« Posavje. Območnega združenja slovenskih častnikov Krško in njihovi prijatelji.

Za hrano in pijačo so poskrbeli člani Lovske družine Podbočje.

Datum: 27. 4. 2023 OZSČ Krško Številka: 2023 – 47

Sekretarka: Vida Slivšek, tel.: 041 261 299, Predsednik: Branko Slivšek, tel.: 041 745 021

Vreme je bilo lepo, imeli smo lep dan in prijetno druženje.

Predsednik: Branko Slivšek