V skladu s programom dela OZSČ Koper je bila v torek, 10. oktobra 2017 izvedena vojaško strokovna ekskurzija na Gorenjsko, ki je bila soorganizirana z Območnim združenjem DU MORS Slovenska Istra iz Kopra. Udeležili so se je člani naših združenj, s soprogami.

Po odhodu z izhodiščne točke v Kopru nas je pot vodila mimo Ljubljane, Kranja, Jesenic in Kranjske Gore do Planice, kjer je bila prva delovna točka ogled rekreacijskega centra Planica. Novo zgrajene objekte, njihov namen in delovanje nam je zelo podrobno predstavil prijazni vodnik. Nekateri udeleženci so se s sedežnico odpeljali na vrh skakalnice velikanke in občudovali čudovito okolje doline Tamar in okoliške vršace. Na poti proti vojašnici v Kranju se je avtobus ustavil še v Mojstrani, kjer smo si ogledali Spominski muzej slovenskega planinstva in gorenjskih zimskih športnikov z največjih športnih prireditev na svetu.

Glavna točka te ekskurzije je bil obisk in ogled enote SV v vojašnici v Kranju. Ogledali smo si spominski muzej osamosvojitvene vojne Slovenije, ki sta nam jo predstavila veterana vojne za Slovenijo iz Kranja.

Delovanje enote v okviru vojašnice je predstavil podpolkovnik Franc Beneditič. Ogledali smo si in tudi preizkusili sobo z elektronskih urjenjem streljanja.

Po ogledu vojašnice in z željo po ponovnem srečanju v prihodnje smo se poslovili od predstavnikov SV in se odpravili proti domu. Polni pozitivnih vtisov o lepoti naše dežele, posameznikih, ki so ime Slovenije ponesli v svet, predvsem pa ugotovitve o dobrem in uspešnem delu poveljstev in pripadnikov enot SV, smo se v večernih urah vrnili v Koper.

Besedilo: Aldo Knafelc

Fotografije: Ivan Tavčar in Grozdan Jerman

This slideshow requires JavaScript.