Ob prazniku občine Piran, ki ga mesto praznuje 15. oktobra, in ob 77. obletnici ustanovitve Mornariškega odreda Koper se je odvila spominska svečanost na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu, na katero sta Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran in župan Občine Piran povabila tudi OOZSČ Koper. V soboto, 16. oktobra, se je svečanosti ob spominskem dogodku udeležila delegacija, v kateri sta bila major Ljubo Benevol in praporščak z našim praporom višji vodnik Zvezdan Šuber.

Zaradi ukrepov v zvezi z epidemijo covid-19 se je svečanosti smelo udeležiti le omejeno število povabljenih.

Nastopili so Pihalni orkester Piran, Portoroški zbor ter mlada recitatorka in pevka.

Prisotne je pozdravil župan Občine Piran Đenio Zadković. Z zgodovinskimi dogodki ob ustanovitvi Mornariškega odreda Koper nas je seznanil predsednik Občinskega združenja zveze borcev za vrednote NOB Piran Bojan Česnik, ki je poudaril tudi pomen dobrega sodelovanja s sedanjim županom občine Piran in njegovimi predhodniki.

Slavnostni govornik je bil prof. dr. Peter Vidmar, dekan Fakultete za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani. Spregovoril je o vrednotah miru in dejstvih, ki v zgodovini veljajo za pravilno odločitev v obrambi domovine, ter o odločitvah, ki so pripeljale do ustanovitve partizanske pomorske komponente in sil za obrambo našega morja in obale od Istre do Tržaškega morskega območja. Poudaril je tudi pomen spominskega obeležja padlim pomorščakom mornariškega odreda, formiranega oktobra 1944 v Loparju pri Kopru. Obeležje je oblikoval kipar Janez Lenassi in je bilo na tem mestu postavljeno 18. oktobra 1977.

Ob spominsko obeležje so položile vence delegacije občine Piran, občinskih združenj ZB Slovenske in Hrvaške Istre, veteranskih organizacij vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega združenja ter delegacije političnih strank, ki priznavajo vrednote NOB.

Ob tej priložnosti je bila vročena tudi zlata plaketa ZZB Slovenije za dolgoletno požrtvovalno delo v ZB, ki jo je na predlog krajevne organizacije Lucija s sklepom republiške organizacije ZZB predsedniku Občinske organizacije ZB Bojanu Česniku podelil njen predsednik Marjan Križman.

Kulturni del programa sta sklenila pihalni orkester in pevski zbor z neuradno himno Primorcev, Vstala Primorska.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ljubo Benevol

Fotografije: Ljubo Benevol