Združenje protifašistov in borcev NOB Koper je v sodelovanju s sorodnimi organizacijami organiziralo svečano slovesnost ob 72. obletnici junaškega boja komande mesta Koper v Borštu.

Slovesnost smo 8. februarja 2017 počastili tudi pripadniki OZSČ Koper v svečanih uniformah in tako dali priznanje še živečim borcem NOB, vsem, ki podpirajo spomin na junaške boje v II. svetovni vojni in tako dajejo pozitiven vzgled za obrambo domovine tudi mlajšim rodovom.

V kulturnem domu v Borštu se je odvijal kvaliteten kulturni program, ki so ga popestrili godbeniki, pevci, osnovnošolci, slavnostna govornica, zgodovinarka Vlasta Beltram pa je orisala boj Komande mesta Koper, predvsem pa njegovega komandanta Franca Planinca Frenka s svojim razmišljanjem, ki si je junaško vzel življenje, da ne bi padel sovražniku v roke. To junaško dejanje so počastili tudi njegovi nemški sovražniki in mu mrtvemu postavili častno stražo. Tako dejanje sovražnika v II. sv. vojni ni zabeleženo nikjer drugje na Slovenskem.

Ob tej priložnosti sta prejela tudi zlato plaketo ZZB NOB Slovenije zaslužna člana te organizacije iz Kopra Lucijan Pelicon in Miloš Ivančič.

Tekst: Ljubo Benevol

Fotografija in film: Delgi Jerman