V skladu s programom dela OZSČ Koper je bila v sredo 10. oktobra 2018 izvedena strokovna ekskurzija v Ljubljano, ki je bila soorganizirana z Območnim združenjem DU MORS Slovenska Istra iz Kopra. Udeležili so se je člani naših združenj s soprogami.

Po odhodu iz izhodiščne točke v Kopru smo si v Ljubljani najprej ogledali Muzej novejše zgodovine Slovenije. Osnovno poslanstvo Muzeja je evidentiranje, pridobivanje, hranjenje, raziskovanje in promoviranje gradiva slovenske novejše zgodovine. Nekatere zbirke, ki jih imajo, so nas zelo navdušile.

Ogled mesta smo nadaljevali v centru Ljubljane. Pot nas je vodila mimo zgradbe Parlamenta, prek Kongresnega trga do Tromostovja, nakar smo se z vzpenjačo podali na ogled Ljubljanskega gradu. Ta je ljubljanska in nacionalna srednjeveška arhitekturna znamenitost, ki stoji na grajskem griču, s prelepim razgledom na bližnjo in daljnjo okolico.. Po ogledu grajskih ječ in drugih zanimivosti smo se podali na ogled in občudovanje glavnega mesta tudi z rečne gladine. Vožnja z ladjico je zelo zanimivo in poučno »križarjenje«, saj smo lahko videli, med ostalimi stvarmi, prelepa pročelja hiš v starem delu ter urejenost rečnega obrežja.

Po ogledu Ljubljane nas je pot nas vodila še v Zaplano, kjer smo v prijetni in veseli družbi, še dodatno zaključili uspešno strokovno ekskurzijo.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Aldo Knafelc; fotografije: Ernest Žerjal, Darko Andrejašič