Na dan vrnitve Primorske matični domovini, 15. septembra, ki je državni praznik, je OZSČ Koper organiziral strokovno ekskurzijo z ladjo ob slovenski obali.

Na plovbo smo se člani OZSČ Koper odpravili popoldne z ladjo Zlatoperka, ki je tipa koča in je včasih s povlečnimi mrežami kočarila in lovila večinoma plavo ribo (sardele in sardoni) in seveda tudi druge ribe, ki so jih ponudili v ribarnicah ali predelali v Delamarisu Izola v konzervirane izdelke.

Seznanitev članov društva, ki so se jim tokrat pridružile tudi soproge, z zgodovino organiziranosti TO, ki je načrtovala tudi branjenje morja in obale, je podal major Ljubo Benevol, dolgoletni delavec OŠTO Koper. Poudaril je, da so bile v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ta, pa tudi druge ribiške barke tipa koča (kot so Jež, Sulec, Trska, Deklica … ), razporejene v Mornariški odred TO. Za potrebe oboroženega boja s temi ribiškimi ladjami so takrat v Ribi Izola ustrezno podprli palubo z gredicami, tako da je bilo mogoče nanje namontirati oborožitev. Ladja je imela na krmi top örlicon 20 mm, na premcu pa mitraljez browning 12,7 mm. Enota je imela redna usposabljanja in je med drugim tudi izvajala streljanja s svojo oborožitvijo na območju umaškega akvatorija. Streljalo se je na »tarčo C«, ki jo je za seboj vlekla ena od ladij in na letečo tarčo, ki jo je za seboj vleklo letalo iz Portoroškega letalskega centra.

Med plovbo smo v Luki Koper videli privezano transportno ladjo ameriške mornarice. Da je ta del Jadranskega morja zelo pomembna transportna pot potrjuje tudi bližnji prihod najnovejše ameriške letalonosilke v Luko Trst.

Že nekaj let so ribiške barke namenjene panoramskim izletom in niso več v funkciji ribolova, bi pa lahko, ob morebitnih izrednih razmerah ali nesrečah na morju, še vedno omogočale prevoz opreme ali pa ljudi glede na potrebe.

Namen ekskurzije je bila seznanitev članov OZSČ Koper z zgodovino delovanja TO treh takratnih istrskih občin, ki so v svojih načrtih formirale in praktično organizirale mornariške enote TO. Te so bile oborožene, usposobljene, k sreči pa nikdar uporabljene. Tradicijo in izkušnje teh enot sedaj neguje 430. Mornariški divizion SV, seveda na čisto novih kadrovskih in tehnoloških temeljih. Namen pa je bil tudi druženje – team building članov, saj nas v bližnji prihodnosti čaka mnogo aktivnosti v organizaciji ZSČ, drugih domoljubnih organizacij, štirih občin Slovenske Istre in države.

Besedilo: Ljubo Benevol

Fotografije: Ljubo Benevol in Bojan Starc