Člani OZSČ Koper smo se v Velenju, v soboto 12. junija 2021 udeležili srečanja veteranov in častnikov Slovenije.

Na srečanje smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom skupaj z veterani OZPVD Sever in OZVVS Slovenska Istra. Vožnja je hitro minila v prijetnem pogovoru in obveznim postankom v Trojanah. Po prihodu v Velenje nas je pričakal in pozdravil generalni sekretar ZSČ brigadir Martin Jugovec. Nato smo se namestili na prireditveni prostor v šotoru.

Po 11. uri je nastopil slavnostni govornik župan MOV Peter Dermol. Opozoril je na delitev v naši družbi in preveč družbenih razpok.

Po govoru slavnostnega govornika so imeli pozdravni nagovor predsedniki združenj, in sicer:

ZVVS general Ladislav Lipič, ZPVD Sever dr. Tomaž Čas in ZSČ general dr. Alojz Štajner.

Vsi so poudarjali enotnost in, da se ne smemo pustiti deliti.

Pohvalili so naše športnike, ki nas zgledno zastopajo v tujini. Med nastopom policijskega orkestra nas je prišel pozdravit naš predsednik general dr. Alojz Štajner. Na travnikih okoli šotora pa smo si lahko ogledali predstavitev vojaške opreme, policijskih vozil in prikaz vaje vodnikov policijskih psov. Lahko smo se preizkusili v lokostrelstvu. Sledile so vaje letalske enote policije in vojske.

Po kosilu, ki je bilo v šotoru, so se nadaljevale ogledne vaje vojske in policije. Ves čas pa je igral orkester slovenske vojske.

Po prijetnem druženju  smo se polni vtisov okoli 15. ure odpravili proti domu.

Ostala pa nam je v spominu izjava generala Ladislava Lipiča: “Ljubezen do domovine se ne plačuje, ljubezen do domovine se živi!” 

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Vasja Jejčič