Člani OZSČ Koper smo se s praporščakom v nedeljo 18. junija 2023 na vaškem trgu v Šmarjah pri Kopru udeležili spominske slovesnosti ob Dnevu Krajevne skupnosti Šmarje, ob 80. letnici prvega požiga vasi, 79. letnici drugega požiga vasi Šmarje in Dnevu državnosti. Slovesnost je organizirala Mestna občina Koper, Krajevna skupnost Šmarje ter ZZB za vrednote NOB, Krajevni odbor Šmarje.

Po pozdravnih govorih Aleša Bržana, župana Mestne občine Koper in Andreja Medveda predsednika KS Šmarje, je bil slavnostni govornik Mitja Klavora, prejemnik srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije, ki je zelo pozorno orisal junaštvo in trpljenje tukajšnjega prebivalstva, pri divjanju nacifašističnih hord. Poudaril je, da svoboda ni samoumevna, pač pa si jo moraš priboriti, tako z orožjem kot z besedo. Z občutkom je združil upornost naših Istranov v času NOB s spomini na slovensko osamosvajanje leta 1991. V nadaljevanju je Rožana Viler, predsednica KO ZB Šmarje, čustveno predstavila domačine, ki so padli kot partizani ali pa bili talci.

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Sv. Anton, Kvartet Riba in Učenci Osnovne šole Šmarje. Prireditev je z občutkom in profesionalno povezoval Iztok Gustinčič.

Člani OZSČ Koper smo na slovesnosti sodelovali z ostalimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami iz Mestne občine Koper. Z našo udeležbo s praporom in v svečani uniformi ZSČ smo predstavili našo organizacijo in posredno promovirali SV.

Besedilo: major Aldo Knafelc

Fotografije: Miloš Ivančič