Na povabilo Mestne občine Koper, Krajevne skupnosti Šmarje in Krajevnega odbora ZB za vrednote NOB Šmarje, smo se člani OZSČ Koper s praporščakom v nedeljo 16. junija 2024, udeležili spominske slovesnosti ob 80 letnici drugega požiga vasi Šmarje in zelo uspešne akcije partizanov Istrskega odreda, ki so ob tem napadli neprimerno številčnejše Nemce, italijanske fašiste in karabinjerje ter rešili 40 vaščanov.

Na prireditvi, ki je bila kot vedno zelo lepo pripravljena, so sodelovali učenci tukajšnje osnovne šole, violončelistka Katarina Hrvatin, Pevska skupina Šmarje in glasbena skupina Vstala Primorska. Prisotne so nagovorili predsednik KS Šmarje Andrej Medved, predsednica krajevne organizacije ZB Rožana Viler, podžupanja MOK Mateja Hrvatin Kozlovič ter predsednik koprske borčevske organizacije Vojko Vodopivec.

Slavnostna govornica je bila novinarka Mirjam Muženič, ki je slikovito orisala uspešno bojevanje partizanov ter izpostavila okrutno divjanje okupatorjev. To je naša zgodovina! To so naši spomini in spomini so naša življenja, je dejala.

Vse skupaj je lepo povezovala Majda Santin Bažec.

Prireditev je bila posvečena tudi Dnevu državnosti na kar je še posebej poudarila slavnostna govornica.

Besedilo: Aldo Knafelc

Fotografije: Vasja Jejčič