Člani OZSČ Koper smo se udeležili tradicionalne slovesnosti v spomin na tragični dogodek, ko so strunjanski otroci leta 1921 postali prve nedolžne žrtve fašizma. Zbrane je nagovoril župan Občine Piran, Đenio Zadkovič, in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Občine Piran, Bojan Česnik. Vsem zbranim sta svoje misli delila tudi slavnostna govornika: poslanec Državnega zbora, dr. Matej Tašner Vatovec, in podpredsednik Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Kristjan Knez.

Župan Đenio Zadkovič je v svojem nagovoru čustveno poudaril, da z navzočnostjo na tej komemoraciji opozarjamo, da si vnovičnega preporoda negativnih čustev sovraštva, arogance in vzvišene pokvarjenosti ne želimo – da različni fašizmi na tleh sodobne demokracije ne smejo imeti plodne osnove, da ponovno vzklijejo.

Dr. Tašner Vatovec je v svojem slovesnem nagovoru izpostavil, »da proslave, kakršna je današnja, niso formalnosti, niso ostanek nekih starih časov, temveč so dokaz, da nam je mar«.

Kristjan Knez se je v svojem govoru, z nizanjem zgodovinskih zgodb spomnil trenutkov, ko so v strunjanski dolini odjeknili streli, ki so pokosili nedolžne žrtve.

V lepem in zanimivem kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Piran ter učenci in učenke osnovnih šol s tega območja.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst: Aldo Knafelc

Fotografije: OZSČ Koper

Foto: Delgi Jerman