Spominski slovesnosti na nemško požigalsko ofenzivo oktobra 1943

Krajevna skupnost Sv. Anton in krajevna ZB NOB sta organizirala spominsko prireditev na ofenzivo, ki je bila 29. septembra 2018 v Svetem  Antonu. Poleg slovesnosti so organizatorji pripravili tudi pohod po spominskih poteh ob obeležjih dogodkov med NOB. Slavnostni govornik je bil poslanec Matej. T. Vatovec. Takratno ofenzivo je osebno zahteval sam Hitler, da bi po razpadu fašistične Italije in splošni vstaji primorskega ljudstva preprečil izkrcanje zaveznikov v Istri.

V noči s prvega na drugi oktober so po načrtu Rommlovega štaba poslali s kraške planote 50.000 vojakov s stopetdesetimi oklepniki. Prvi del nemške vojske je prodiral ob obali, drugi del pa je bili usmerjen na Buzet. Neizurjene in komaj oblikovane partizanske enote niso mogle zaustaviti nemških tankov. Junaško so se borile in utrpele izgube. Po večurnem boju je padlo 24 borcev Tržaške brigade, 9 je bilo ranjenih, 16 pa zajetih.

Nemška vojska je skupaj s fašisti pobijala in požigala. Požgali so veliko vasi, streljali so tudi na starce, na ženske in otroke. Svoje zverinsko početje so nadaljevali še naslednjega dne 3. oktobra. Padlo je veliko borcev komaj ustanovljene slovenske Istrske brigade.

Na povabilo KS Pobegi – Čežarji in KO ZB Pobegi-Čežarji smo se člani OZSČ Koper pod spomenikom 62 žrtvam fašizma in nacizma v krajevni skupnosti Pobegi-Čežarji 30. septembra udeležili spominske slovesnosti. Slavnostni govornik dr. Martin Premik je takoj v uvodu spomnil, da je to ofenzivo po nalogu Hitlerja vodil prav zloglasni maršal Rommel, ki je vojakom naročil, da vse povprek pobijajo in požigajo. Danes nekateri ne častijo samo domačih izdajalcev in kolaboracionistov, ampak celo tega vojnega zločinca, češ, da je v prvi svetovni vojni branil slovensko ozemlje. Ob koncu pa je politike zelo jasno pozval, da naj nehajo potvarjati zgodovino za svoje osebne ali strankarske koristi in iskanje resnice prepustijo zgodovinarjem.

V izredno bogati, kakovostni ter lepi prireditvi so nastopali domači izvajalci pa tudi  izvajalci iz sosedstva.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Aldo Knafelc, fotografije: Vasja Jejčič.

 

Spominska slovesnost ob 70. obletnici pilota Josipa Križaja

Člani OZSČ Koper smo se na povabilo Občine Piran in ZB NOB Piran udeležili dneva odprtih vrat Aerodroma Portorož, kjer je v soboto 29. septembra 2018 pred spomenikom Josipu Križaju potekala spominska slovesnost. Letos namreč mineva 70 let od njegove tragične smrti, ko je 8. oktobra 1948 z letalom JAK trčil v pobočje Snežnika. Zbrane je nagovorili župan Občine Piran Peter Bossman, predsednik ZB NOV Občine Piran in slavnostni govornik Milan Gorjanc, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Župan Bossman je v govoru med drugim poudaril, da je bila Križajeva ljubezen do svojega naroda in modrega neba močnejše od narave, ki je tako grobo presekala njegov zadnji polet: »Junaštvo Josipa Križaja bo z nami ostalo večno. Danes na tem mestu stojimo pod svobodnim soncem tudi po njegovi zaslugi. Ponosen sem, da ta spomenik stoji prav pred našim portoroškim letališčem, ki tako pozorno skrbi za slovensko letalsko tradicijo.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: A. Knafelc, fotografije: Vasja Jejčič.