Člani OZSČ Koper smo se v soboto, 16. septembra 2023 ob 11. uri v Opatjem selu udeležili slovesnosti ob 76. obletnici vrnitve Primorske matični domovini, ki jo je, ob podpori primorskih občin, priredilo Združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Med drugim je dejal, da je bil s pariško mirovno pogodbo, s katero je morala Italija odstopiti nekdanji Jugoslaviji velik del Primorske, slovenski narod poplačan za eno od hudih krivic, ki so mu bile prizadejane v dostikrat neprijazni zgodovini. Spomnil je na mejnike na poti, po kateri so si Primorci izborili pravice: “Na tej poti so žrtve rodoljubov, ustreljenih na bazoviški in openski gmajni, je TIGR, so partizanske enote, prekomorske brigade, deveti korpus, sklepi kočevskega zbora odposlancev slovenskega naroda o priključitvi slovenskega Primorja, stotine požganih domov in porušenih vasi, grobišča, tisoče talcev, pobitih otrok, mož in žena.”

V svojem govoru se je dotaknil tudi aktualne vojne v Ukrajini. Opozoril je, da vojna v Ukrajini vztraja že drugo leto brez opaznih organiziranih prizadevanj za prekinitev spopadov. Zanj je nesporno, da je ta vojna, s katero je napadalec grobo kršil mednarodno pravo, poraz mednarodne skupnosti in njene sposobnosti za miroljubno reševanje sporov, z nepredstavljivimi daljnosežnimi posledicami. Izrazil je prepričanje, da je vsak korak proti koncu vojne boljši od vojne in nikakor ne more biti razumljen kot podpora agresorju. Na koncu je omenil solidarnost Slovencev ob vremenskih ujmah, ki bi po njegovem prepričanju lahko bila dober obet pred težkimi časi, ki čakajo slovensko državo in družbo.

Na poskuse revidiranja zgodovine pa je dan pred proslavo, v petek, 15.9.2023, opozorila predsednica države Nataša Pirc Musar. Poudarila je, da Dan vrnitve Primorske matični domovini praznujemo od leta 2005 kot spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ko so Zgornje Posočje, Vipavska dolina, večji del Krasa in manjši del Istre postali del Slovenije v okviru takratne Jugoslavije. Večji del slovenskega dela Istre je bil sicer priključen šele leta 1954 z londonskim sporazumom o razdelitvi Svobodnega tržaškega ozemlja. Opozorila je, da je treba spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine ohranjati in negovati.

Prav to pa je tudi eno izmed poslanstev našega društva, saj z našim aktivnim sodelovanjem na takšnih dogodkih in širjenja zavedanja o le teh, le te dogodke ohranjamo in jih negujemo.

Besedilo: Bojan Starc

Vir: mmc.rtvslo.si

Fotografije: Grozdan Jerman, Delgi Jerman, Marjetka Popovski