V koprskem gledališču je 430. Mornariški divizion pripravil slovesnost ob 25 letnici roda pomorstva in mornariške enote Slovenske vojske, ki smo se je udeležili tudi predstavniki OZSČ Koper.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik republike in vrhovni poveljnik SV Borut Pahor, ki je poudaril pomen pomorske komponente Slovenske vojske in opozoril na resolucijo Republike Slovenije, ki je bila sprejeta na prvi seji državnega zbora o pomorski usmerjenosti države.

Poveljnik 430. Mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak je otvoril slovesnost in v uvodnih besedah orisal pot in pomen mornariške enote slovenske vojske.

Zbrane pripadnike SV, visoke goste Ministrstva za obrambo, poveljnike, upokojene mornarje in častnike, predstavnike civilnih struktur je nagovoril tudi župan občine Koper Boris Popovič in ob koncu zaželel vsem obilo uspehov v nadaljnjem delu in mirno morje.

Ob tej priložnosti je poveljnik tudi podelil pohvale in priznanja najzaslužnejšim pripadnikom mornariške enote, posebno priznanje za odlično sodelovanje in podporo pri aktivnostih mornariške enote, pa sta prejela tudi občina Koper in Gasilska brigada Koper, ki je pomagala pri urejanju razmer na območju vojašnice Ankaran po razdejanju v neurju.

Svečanost je popestril tudi orkester SV in tako s kulturnim programom povezoval posamezne točke slovesnosti.

Prejemniki priznanj so zabeležili svoje lepe trenutke tudi s skupinsko fotografijo s predsednikom države.

Po končani slovesnosti je v avli gledališča sledila pogostitev vseh prisotnih.

This slideshow requires JavaScript.

Odlomek iz skladbe Bojana Adamiča, Gas do daske

Besedilo, fotografije in filmček: Ljubo Benevol