Na povabilo Zveze veteranov vojne za Slovenijo Južnoprimorske pokrajine, smo se člani OZSČ Koper, dne 24. junija 2021 v Sežani udeležili okrogle mize o dogodkih izpred 30 let, ko so z roko v roki sodelovali milica, teritorialna obramba, občinske oblasti in ljudje, ki so celo s svojimi telesi zaustavljali tanke. Govorci, ki so v tistem času vodili najzahtevnejše resorje Dušan Moljk, Drago Božac, Boris Gradič in Bojan Vidali, so poudarili povezanost, enotnost in hrabrost slovenskega naroda. Agresor je bil močan, vendar premalo, da bi zlomil našo voljo in željo po svobodni Sloveniji. Poudarili pa so tudi, da je bila pri nas specifika, saj je pri nas začela agresija dan prej, torej že 26. junija 1991.

»Za novo državo si nihče ne more lastiti zaslug, zanjo smo zaslužni vsi. V času osamosvojitve ni bilo delitev, ni bilo bolj ali manj pomembnih ljudi in dejanj. Vsi smo bili enotni in enaki. Želimo si, da bi bilo tako tudi danes,« je sporočilo udeležencev četrtkove okrogle mize.

Udeležili smo se tudi osrednje proslave ob dnevu državnosti, ki jo je pripravila Občina Sežana v prenovljenem Spominskem parku s sedmimi obeležji v spomin vojnim dogodkom izpred 30 in 80 let. Poleg kulturnega programa je bila izvedena učna ura domovinske vzgoje za učence in dijake sežanskih šol. Govorca sta bila sežanski župan David Škabar in predsednik OZVVS Kras in Brkini Janez Pajer.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Aldo Knafelc

Fotografije: Vasja Jejčič