Ob počastitvi 31. letnice ustanovitve mornariške enote in roda pomorstva Slovenske vojske se je Občinsko združenje slovenskih častnikov Koper, na povabilo poveljnika 430. Mornariškega diviziona kapitana bojne ladje Bogomirja Tomažiča, udeležilo slovesnosti, ki je bila v torek, 30. januarja 2024 v Vojašnici »Slovenski pomorščaki« v Ankaranu.

Po uvodnem nagovoru poveljnika 430. Mod SV, kapitana bojne ladje Bogomirja Tomažiča je bil slavnostni govornik poveljnik sil SV brigadir Boštjan Močnik. Poudaril je pomen mornariških enot v slovenski vojski in predstavil kako je sestavljena in s katerimi dejavnostmi na morju, pod vodo in na obali se ukvarja. Izpostavil je pomen sodelovanja mornarice z lokalnim prebivalstvom in strukturami na območju občin Slovenske Istre, še posebno pa z občino Ankaran, kjer ima enota tudi sedež. Zahvalil se je vsem sodelujočim za pomoč pri delu, še posebno pa je zahvalo namenil svojim sodelavcem, ki jih je tudi ob tej priložnosti nagradil s pohvalami in plaketami.

Člani OZSČ Koper so dogodek izkoristili tudi za pogovore z gosti, ki so se udeležili proslave, predvsem s predstavniki ostalih veteranskih in domoljubnih organizacij, bivšimi poveljniki 430. Mod SV, predstavniki občin Ankaran in Koper ter predstavniki Fakultete za pomorstvo.

Besedilo: Bojan Starc in Denis Meznarič

Fotografije: Vasja Jejčič