OZSČ Koper je bil povabljen na proslavo državnega praznika, ki jo je Občinsko združenje zveze borcev za vrednote NOB Izola, v sodelovanju z občino Izola in Osnovno šolo Dante Alighieri organiziralo v petek 26. aprila v Izolskem kulturnem domu.

Proslave so se udeležili tudi minister za izobraževanje dr. Darijo Felda in drugi visoki gostje.

Prisotne so nagovorili predsednik Občinske organizacije združenja borcev za vrednote NOB tov. Slobodan Radujko, podžupanja Nataša Čerin in ravnateljica osnovne šole Cristina Valentič Kostić, ki je opisala zgodovino te šole od ustanovitve 2. oktobra 1419, ko jo je z dekretom ustanovil beneški podesta`, 1899. pa jo tudi poimenujejo po Danteju Alighieriju. V devetdesetih letih so jo na novo zgradili s sofinanciranju občine Izola in Republike Slovenije, tako da so jo na novem sedežu 1998. svečano odprli tedanji Predsednik republike Slovenije Milan Kučan v prisotnosti Predsednika republike Italije Oscarja Luigija Scalfara.

S proslavo so obeležili tudi 83. obletnico ustanovitve OF in 79. obletnco osvoboditve Izole.

Slavnostna govornica je bila zgodovinarka Vlasta Beltram, ki se je v svojem govoru sprehodila skozi zgodovinska obdobja Slovenske Istre od prvih uporov do ustanovitve OF slovenskega naroda, bojev za osvoboditev obalnih mest Slovenske Istre, padlih partizanskih junakov Slovenske Istre tik pred koncem vojne aprila 1945 in osvoboditve Izole s strani Mornariškega odreda NOVJ Koper, ki je bil ustanovljen v sklopu 9. korpusa, do osvoboditve Trsta 1. maja 1945. Za pogajalsko mizo v Londonu pa se je za primorsko ljudstvo slabo končalo, tako da so mnogi zgodovinsko naši kraji pripadli Italiji.

V kulturnem programu so sodelovali Lara Jankovič, učenci 4. razreda OŠ Dante Alighieri kot recitatorji in Moški pevski zbor Delfin Izola.

Ob tej priložnosti je prejela priznanje Združenja borcev za vrednote NOB ravnateljica OŠ Dante Alighieri Cristina Valentič Kostić. Zahvalila se je za priznanje in obljubila, da bodo v šoli obujali spomin na uporniške čase slovenskega naroda.

Svečanost je zaokrožil s svojim programom Moški pevski zbor Delfin Izola, ki je nastop in prireditev zaključil s pesmijo Vstala Primorska.

Vsi udeleženi smo na koncu bili povabljeni na zakusko.

Čestitke organizatorjem proslave. Naj živi OF!

Besedilo: Ljubo Benevol

Fotografije: Ljubo Benevol in Vasja Jejčič