V nedeljo 13. oktobra 2019 je bil obeležen dan ob spominu na ustanovitev prvega mornariškega odreda slovenske mornarice v Loparju, kar že tradicionalno praznujemo vsako leto, na obletnico pomembnega dogodka v obrambi naše domovine proti fašistični nadvladi ob agresiji na Slovenijo leta 1941.

Naša organizacija ZSČ Koper je vedno prisotna, ko se poudarjajo vrednote obrambe domovine, tako smo dogodek počastili tudi s svojo prisotnostjo. Slavnostni govorniki so bili predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij, tako poveljnik 430. MoD iz Ankarana kapitan fregate Bogdan Tomažič, kot predstavnik policijskega veteranskega združenja Sever Fabio Steffe, predsednik ZB Piran Bojan Česnik, predstavnik vasi Lopar Elvin Maršič, kot tudi slavnostni govornik predsednik Skupnosti partizanskih pomorščakov Giorgio Ribarič. Njegov govor si lahko preberete v naslednji povezavi.

http://www.zb-koper.si/LOPAR%202019%20Ribaric.pdf

Proslavo so popestrili osnovnošolci, pohodniki, Moški pevski zbor Lopar pod vodstvom zborovodje Vladimirja Korošca, pihalni orkester Marezige, prijatelji iz istoimenskega kraja Lopar na Krku, ki skrbijo za ohranjanje spomina na koncentracijsko taborišče na tem otoku, ter tudi ljubitelji starodobnih vozil, ki se radi udeležujejo takih svečanosti.

Mornariški odred so pričeli ustanavljati že leta 1944 na Planini pri Cerknem, na Vojskem in Škofih na Krasu, nazadnje 15. oktobra v Loparju.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ljubo Benevol, fotografije: Vasja Jejčič, Delgi Jerman