14. junija 2024 je bilo v vojašnici Slovenskih pomorščakov Ankaran še posebej slovesno. Člani OZSČ Koper smo bili povabljeni, da prisostvujemo temu dogodku, ki smo se ga z velikim veseljem udeležili. Namreč, slovesnost je bila namenjena primopredaji dolžnosti poveljnika 430. Mornariškega diviziona SV (v nadaljevanju 430.Mod SV). Dosedanji poveljnik, kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič, je svojo dolžnost predal kapitanu bojne ladje Andreju Pečarju. Primopredaja je bila nadvse slovesna, saj sta oba, dosedanji poveljnik in novi poveljnik, v svojih nagovorih poudarila uspešnost 430. Mod SV, katerega poslanstvo je zagotavljanje zmogljivosti s katerimi enota v slovenskem akvatoriju sodeluje pri obrambi suverenosti in celovitosti države ter promocija in zaščita interesov Republike Slovenije.

Primopredaji dolžnosti poveljnika 430. Mod SV je prisostvoval tudi brigadir Boštjan Močnik, poveljnik Poveljstva sil SV, ki je v svojem govoru poudaril uspešno in plodno delo enote in spregovoril o njeni perspektivnosti. 430. Mod SV je predal nov prapor, dosedanji prapor pa bo dobil svoje mesto v spominski sobi diviziona.

Po uradnem delu te slovesnosti je delegacija OZSČ Koper dosedanjemu poveljniku kapitanu bojne ladje Tomažiču izrekla veliko zahvalo za njegovo podporo našemu združenju in mu zaželelo uspeha v novih izzivih. Novemu poveljniku kapitanu bojne ladje Pečarju pa smo zaželeli uspešno vodenje enote in še naprej dobrega sodelovanja.

Besedilo: Aldo Knafelc

Fotografije: Franc Krajnc