Člani OZSČ Koper so se v Borštu, v soboto 8. februarja 2020, udeležili tradicionalne spominske slovesnosti boja komande mesta Koper in junaške smrti njenega komandanta Franca Planinca – Frenka.

Slovesnost je namenjena spominu na devet ur trajajoči junaški boj šestih partizanov proti 500 Nemcem in italijanskim fašistom. Edini preživeli iz tega bunkerja je bil Valerij Jakomin. Komandant Frenk si je s kroglo iz zadnjega naboja vzel življenje sam. Komanda mesta Koper pa s tem ni bila uničena, saj so njeni borci, ki so bili razporejeni v skritih postojankah od Pirana do predmestja Trsta, že čez nekaj mesecev odločilno prispevali v zadnjih bojih za osvoboditev naših obmorskih mest.

Koprski pohodniki so že pred prireditvijo obiskali kraj, kjer je potekal boj.

Slavnostni govornik je bil dr. Borut Klabjan z Univerze na Primorskem, ki je posebej izpostavil partizanski boj v Istri kot enotni upor vseh ljudi, da so s partizani živele in se borile vse vasi. Od mladih, ki so skrbeli za kurirsko službo do starejših, ki so skrbeli za prehrano in drugo podporo partizanom. Vse je bila posledica tudi večletnega zatiranja s strani fašistov, ki so v te kraje prišli po prvi svetovni vojni.

V kulturnem programu so nastopili domača Mužika Sv. Lazarja, Moški zbor Lopar in Marjetka Popovska, recitatorka Cvetka Kovačič in učenci osnovne šole Ivana Babiča – Jagra iz Marezig. Prešernov pečat je prireditvi dal Franc Gombač, ki jo prireditev tudi vodil.

Prireditve so se udeležili tudi sorodniki pokojnega komandanta Frenka iz Bele krajine.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc, fotografije:Bojan Starc.