Člani OZSČ Koper smo se v nedeljo, 2. 7. 2023 udeležili tradicionalnega srečanja ob Dnevu borca, ki je bilo na Srminu pri Kopru, organiziralo pa ga je Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper.

Na ta lepi griček, ki je nekoč ob starogrški Aegidi, nato rimskemu Caprisu kot otoček štrlel iz morja, so nekateri prišli z avtomobili, nekateri pa peš z zastavami in harmoniko na čelu. Prisotne je najprej pozdravil predsednik občinskega združenja Vojko Vodopivec, ki je izročil zlato plaketo ZZB članu Julijanu Torkarju, ki je tudi aktivni član OZSČ Koper. Za njim je prevzel besedo predsednik ZZB Slovenije Marjan Križman, ki je najprej spomnil na ustanovitev Združenja borcev v času Informbiroja in vlogo, ki so jo borci imeli ne samo pri osvoboditvi domovine, ampak tudi pri nadaljnji izgradnji. Milica in teritorialna obramba, ki sta izhajali iz njihovih vrst, pa sta tudi izpeljala najtežje delo pri osamosvojitveni vojni.

Za kulturni program so poskrbeli člani MPZ Maestral iz Semedele ter trio Konfin iz Mlinov pri Sočergi, ki s svojo glasbo združuje Hrvaško in Sovensko Istro.

Udeležba članov OZSČ Koper na prireditvi je dokaz dobrega sodelovanja med domoljubnimi, veteranskimi in častniškimi organizaciji v Slovenski Istri.

videoposnetek prireditve:

n

Besedilo: Bojan Starc in Spletni biten Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB Koper in veteranov.

Fotografije: Vasja Jejčič

Film: Delgi Jerman