Člani OZSČ Koper smo se udeležili slovesnosti praznovanja Dneva upora proti okupatorju – OF, ki sta ga organizirala občina Vipava v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, ob 81. obletnici nanoške bitke, pri spomeniku NOB na Nanosu.

Župan občine Vipava mag. Anton Lavrenčič je namenil pozdravne besede vsem prisotnim, podpredsednik borčevske organizacije in predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak pa je v svojem govoru podrobneje opisal potek nanoške bitke, ki jo je bilo 54 partizanov s skoraj tisoč fašističnih okupatorskih vojakov italijanske vojske. Žrtve so bile velike, v sami bitki je padlo 11 borcev, veliko je bilo ranjenih, zajete in ranjene so odpeljali v Rim na sojenje, vseh je preživelo le enajst. Za to bitko, ki se je bila 18. aprila 1942 je izvedel celo Mussolini in čeprav so Italijani trdili, da so takrat uničili vso partizansko vojsko, je italijansko posebno vojaško sodišče v Rimu samo demantiralo to trditev, ko je objavilo kateri partizani so bili obsojeni v odsotnosti. Sama nanoška bitka je v resnici prispevala k temu, da so se začeli Slovenci množično vključevati v odporniško gibanje in so odhajali v partizane, takrat predvsem na Dolenjsko in seveda po kapitulaciji Italije v enote na Primorskem.

Slavnostni govornik dr. Damijan Guštin, nekdanji direktor Inštituta za novejšo zgodovino, je orisal zgodovino Primorcev od prve svetovne vojne dalje in zgodovinske dogodke, ki so privedli do upora proti fašizmu in nacizmu.

Kulturni program so oblikovali Orkester Slovenske vojske z dirigentom Gregorjem Vidmarjem, Častna straža garde Slovenske vojske, Oktet Castrum, Glasbeno društvo In Music z dirigentko Mikelo Šimac, kitaristka Eva Hočevar in kitarist Aleks Pavlin.

Predstavniki borčevskih organizacij občin Ajdovščina, Vipava, Kopra, Izole in Pirana so položili cvetje k spomeniku.

Prireditve so se udeležili številni simpatizerji uporništva, ki se je začelo že v prvi svetovni vojni, nadaljevalo v NOB in v osamosvojitveni vojni, uporništva, ki je edino zagotovilo, da danes živimo v svobodni in samostojni državi.

Recitator, ki je recitiral Karla Destovnika Kajuha, je zaključil z znanim rekom: „Smrt fašizmu“ in vsi prisotni na svečanosti so mu odgovorili s „svoboda narodu“.

Orkester Slovenske vojske je zaključil prireditev s primorsko himno Vstala Primorska.

Klik na posnetek:

Besedilo, fotografije in posnetek: Ljubo Benevol