Člani OZSČ Koper smo se udeležili 37. zaključne prireditve pohoda na Triglav, ki je bila v soboto, 8. 7. 2023 na Rudnem polju na Pokljuki. Prireditev je bila namenjena tudi počastitvi partizanskim patruljam 1944. in izobešanju slovenske zastave na vrhu Triglava v letu 1991.

S prihodom pohodnikov se je začel kulturni program, ki so ga izvajali Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor in mladi recitatorji. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, minister za obrambo. V svojem govoru je izpostavil: »Danes je praznik domoljubja, spomina in ljubezni do naše domovine. Zgodovina Slovenije je veličastna, mestoma tudi tragična, saj je naš narod predvsem v 20. stoletju žrtvoval veliko življenj, da danes živimo v miru, v svoji državi, da govorimo slovensko in nas tega ni sram.«

Minister Šarec je še spomnil, da je bil prvi borec za Slovenijo Rudolf Maister, nato organizacija TIGR, udeleženci NOB in veterani vojne za Slovenijo. Po njegovem je treba zgodovino presojati v kontekstu tistega časa in danes govoriti, da se je vse začelo leta 1991, bi bilo krivično. Vsi, ki so se borili, bodisi s pisano besedo ali z orožjem v roki, si zaslužijo časten spomin in zato jih nihče ne sme zasramovati.

Posebej je prireditev pomembna tudi za pohodnike Ankaran – Triglav, ki vsakoletno opravijo večdnevni pohod iz Ankarana pa do vrha Triglava. Res je, da je organizator tega pohoda Območno združenje ZVVS Slovenska Istra, vendar se lahko pohvalimo, da je vedno med njimi najmanj en član OZSČ Koper.

Več članov pa je bilo med udeleženci prireditve, ki so s svojo prisotnostjo obeležili pomembna jubileja in čas izkoristili za izmenjavo mnenj in izkušenj o delu domoljubnih organizacij in pomembnosti praznovanj dogodkov, ki so eden izmed mozaikov graditve samostojne države.

Besedilo: Bojan Starc, Delo: Minister Marjan Šarec: Politika mora združevati in ne razdirati

Fotografije: Vasja Jejčič