Na povabilo KS Pobegi–Čežarji in KO ZB Pobegi-Čežarji smo se člani OZSČ Koper pod spomenikom 62 žrtvam fašizma in nacizma v krajevni skupnosti Pobegi-Čežarji 5. oktobra 2019 udeležili spominske slovesnosti na nemško ofenzivo.

V noči s prvega na drugi oktober so po načrtu Rommlovega štaba poslali s kraške planote 50.000 vojakov s stopetdesetimi oklepniki. Prvi del nemške vojske je prodiral ob obali, drugi del pa je bili usmerjen na Buzet. Neizurjene in komaj oblikovane partizanske enote niso mogle zaustaviti nemških tankov. Junaško so se borile in utrpele izgube. Po večurnem boju je padlo 24 borcev Tržaške brigade, 9 je bilo ranjenih, 16 pa zajetih.

Nemška vojska je skupaj s fašisti pobijala in požigala. Požgali so veliko vasi, streljali so tudi na starce, na ženske in otroke. Svoje zverinsko početje so nadaljevali še naslednjega dne 3. oktobra. Padlo je veliko borcev komaj ustanovljene slovenske Istrske brigade.

Slavnostna govornica dr. Vesna Mikulič, jezikoslovka in univerzitetna profesorica, je izpostavila boj teh krajev za slovenski jezik in pravice, ki se je začel že v 19. stoletju, na velikih preizkušnjah pa so ti kraji bili pod fašizmom in kasneje v 2. svetovni vojni. Uspeli smo, ker smo uspeli ohraniti naš jezik in naše pravice.

Krajevna skupnost Sv. Anton in KO ZB NOB Sveti Anton sta tudi organizirala spominsko prireditev na isto ofenzivo, ki je bila 6. oktobra 2019 v Svetem  Antonu. Poleg slovesnosti so organizatorji pripravili tudi pohod po spominskih poteh ob obeležjih dogodkov med NOB. Slavnostni govornik je bil dr. Tit Turnšek, donedavni predsednik borčevske organizacije. Izpostavil je, da je ofenzivo osebno zahteval Hitler, da bi po razpadu fašistične Italije in splošni vstaji primorskega ljudstva preprečil izkrcanje zaveznikov v Istri. Svoj govor je zaključil z mislimi na današnji čas, ko se moramo prav tako boriti proti novodobnim fašistom in neoliberalistom, ki skušajo ponovno zasužnjiti malega človeka.

Na obeh spominskih prireditvah je bil izveden bogat kulturni program, v katerih so sodelovali učenci osnovnih šol, pevski zbori, recitatorji, godbi na pihala Marezige in Sveti Anton in glasbene skupine.

Tekst: Bojan Starc

Slike: Vasja Jejčič