V petek, 17. marca 2023 smo se predstavniki OZSČ Koper v Strunjanu udeležili spominske slovesnosti, ki je bila posvečena tragičnemu dogodku iz leta 1921, ko so strunjanski otroci postali prve nedolžne žrtve fašizma.

Na slovesnosti, ki so jo organizirali Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran, Občina Piran in Krajevna skupnost Strunjan, je imel pozdravni govor piranski župan, Andrej Korenika, slavnostna govornica pa je bila mag. Meira Hot, podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Župan Korenika je izpostavil, da “v Istri potvarjanja zgodovinskih dejstev nikoli ne bomo sprejeli in nikomur ne bomo dovolili zatiskanja oči pred zločini, kot je strunjanski pokol. Vemo kako se upreti ideologiji sovraštva in nikoli ne bomo pozabili krvavega narodnoosvobodilnega boja, s katerim smo si utrli pot do svobodne, samostojne in neodvisne Slovenije. V kraju, kjer dva naroda povezana živita že stoletja razumemo, da lahko resnično medsebojno razumevanje in spoštovanje temelji le na popolni odkritosti”.

Podpredsednica DZ Meira Hot pa je v nagovoru izpostavila: “Čas, ki ga živimo je poln podob za katere smo upali, da obstanejo v preteklosti, pa temu žal ni tako. Ko preko televizijskih poročil gledamo prizore ljudi, ki so zaradi narodnosti, vere, ali prepričanj zatirani in ustrahovani, naj nas bolečina preteklosti ne hromi, temveč predrami. Ko nas spremljajo podobe mladih deklic in žensk, ki so mučena, tepena, pohabljena ali ubita zgolj zato, ker so si drznile zaplesati kot to počnejo njihove sovrstnice širom sveta. Človekove pravice in svoboščine niso samoumevne in žal niso dane vsakomur. So največja pridobitev zahodne civilizacije, a so hkrati izjemno krhke in zlahka jih arbitrarna oblast omeji ali celo prepove.”

Predstavniki OZSČ Koper z udeležbo na dogodku, skupaj z ostalimi domoljubnimi in veteranskimi organizaciji iz Kopra, Izole in Pirana, ter predstavniki 430. Mornariškega diviziona SV kažemo na zavedanje pomena zgodovinskih dogodkov in dejanj, ki so vplivali na zgodovinsko zavedanje štirih občin Slovenske Istre o smislu življenja v svobodi in lastni državi.

Besedilo: Bojan Starc in Primorske novice Koper

Fotografije: Vasja Jejčič