V organizaciji Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper je bila v soboto, 28. maja 2022, v vasi Gabrovica pri Kopru, spominska slovesnost ob obletnici požiga herojske Gabrovice, na požig, ko so pobili devet domačinov, med njimi še ne pet let staro Nerino, na dan, ko so večino domačinov odpeljali v zloglasno tržaško Rižarno in koncentracijska taborišča. Spominska slovesnost je potekala pri spomeniku pri partizanski tiskarni v starem delu Gabrovice, udeležili pa so se je tudi predstavniki OZSČ Koper.

Slavnostni govornik je bil dr. Gašper Mithans. Za kulturni program so poskrbeli oktet Aljaž pod vodstvom Mateja Lazarja, recitatorji in pevska skupina Kluba brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre ter harmonikar Miran Pečenik.

Prireditev je potekala v znamenju utrjevanja prijateljskih vezi med protifašističnimi, borčevskimi in drugimi domoljubnimi združenji, med katere spada tudi ZSČ, z obeh strani meje, kar je lahko najboljši odgovor razplamtevanju nacionalizmov, populizma in fašizma v sedanji novi Evropi.

This slideshow requires JavaScript.

https://www.youtube.com/watch?v=09uuRi4lYY0

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije in film: Delgi Jerman