Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper ter Krajevna skupnost Boršt sta organizirala tradicionalno spominsko slovesnost v počastitev slovenskega kulturnega praznika in spomina na junaški boj Komande mesta Koper, ter herojsko smrt njenega komandanta Frenka, ki je potekala v Borštu, 8. februarja. 2023, s pričetkom ob 12.00 uri. Spominski pohod, ki je bil organiziran za to priložnost se je pričel ob 8.00h v Truškah, pohodniki, bilo jih je 92, pa so pred prihodom na slovesnost položili venec pri bunkerju, kjer je na ta dan leta 1945, po hudem boju z nacisti, padel komandant Frenk.

Slovesnosti so se že tradicionalno udeležili tudi člani OZSČ Koper s praporjem, ki je skupaj s praporji 430. Mod SV, partizanskih enot in društev NOB, ter ZVVS Slovenske Istre, svečano obeležil dogodek.

V kulturnem programu so nastopili Godba na pihala Mužika sv. Lazarja iz Boršta, MPZ Maestral iz Kopra ter recitatorji, ki so svoje nastope posvetili tako samemu dogodku kakor tudi kulturnemu prazniku, ki ga v Sloveniji praznujemo 8. februarja.

Žal je slavnostni govornik dr. Matej Tašner Vatovec zbolel in ni mogel nagovoriti prisotne, zato sta nekaj besed spregovorila predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper tov. Vojko Vodopivec in predsednik zveze, tov. Marjan Križman. Nista se izognila vzporednicam z dogodki v današnjem času, ko si nekateri lastijo vse zasluge za osamosvojitev Slovenije leta 1991, ter tudi z dogodki v sosednji Italiji, ko se ponovno praznuje praznik fojb in v zvezi s tem izkrivljajo zgodovinska dejstva.

Po slovesnosti je sledilo druženje, v katerem smo člani OZSČ Koper, pripadniki 430. Mod SV, predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij iz Kopra in sosednjih občin, izmenjali izkušnje o dosedanjem delu, ter se dogovorili o sodelovanju v bližnji prihodnosti. Ponovno se je izkazala kot zelo pozitivna izkušnja to, da smo predstavniki OZSČ Koper v svečanih uniformah promovirali SV, poleg modrih uniform, ki so jih nosili pripadniki mornariškega diviziona.

This slideshow requires JavaScript.

 

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije: Vasja Jejčič in Delgi Jerman

Film: Delgi Jerman