OZSČ Koper se je v petek, 18. marca 2022 udeležilo spominske slovesnosti v spomin na tragični dogodek, ki se je zgodil leta 1921, ko so strunjanski otroci postali prve nedolžne žrtve fašizma.

Dogodek, ki ga organizira Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran, je potekal pred spomenikom, ki so ga postavili otrokom, ki veljajo za prve žrtve fašizma iz časa, preden je ta sploh prišel na oblast. Fašisti so namreč 19. marca 1921 z vlaka streljali na strunjanske otroke. Pri tem so dva ubili, dva sta postala invalida, še trije otroci pa so bili ranjeni.

Vse prisotne so nagovorili župan Občine Piran Đenio Zadković, podpredsednik krajevne skupnosti  Gianfranco Giassi in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran Bojan Česnik. Na njihovo povabilo je se je kot slavnostna govornica odzvala senatorka Republike Italije Tatjana Rojc, ki je zbrane nagovorila z besedami:

Obstajajo krvniki in žrtve, ki jim nihče in v nobenem primeru ne more zamenjati vloge. Obstajajo zločini, ki jih ne moremo opravičevati. Obstaja krivda, ki ne more biti oprana. Vsak poskus spreminjanja zgodovinske resnice je greh. Zgodovinskega spomina ne moremo poenotiti, niti ga izrabljati v propagandne namene, smo pa dolžni, da spoštujemo pravico drugih, da žalujejo za svojimi mrtvimi. Ker poznamo bolečino.“

Župan Zadković je v svojem govoru poudaril pomen odgovornosti posameznika z besedami: „Današnja slovesnost je posvečena spominu na nedolžne otroke, na strunjanske žrtve in na žrtve vojn, ki se dogajajo še danes. Namenjena je vsem, ki verjamemo, da moralni kompas ni luksuz in si ga lahko privošči vsak, ki se zanj zavestno odloči, da mu bo sledil.“

Spominske slovesnosti so se, po dveh letih, lahko udeležile številne borčevske delegacije in organizacije, vključno z vojaškimi, policijskimi organizacijami in predstavniki OZSČ Koper s praporjem.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije: Vasja Jejčič