OZSČ Koper se je v petek 12. marca 2024 udeležilo spominske slovesnosti v spomin na tragični dogodek, ki se je zgodil leta 1921, ko so strunjanski otroci postali prve nedolžne žrtve fašizma.

Bilo je 19. marca leta 1921. V Strunjanu so se, na zelenici proti večeru, igrali otroci. Mimo je prihrumel vlak in otroci so mu prijazno mahali. V vlaku sedijo mladi ljudje, s puškami na kolenih, fašisti. Prijeli so puške in skozi okno streljali na otroke. Grozljiva objestnost!

Dogodek ne bo šel nikoli v pozabo. Pri tem so dva otroka ubili, dva sta postala invalida, še trije otroci pa so bili ranjeni.

Dogodek, ki ga organizira Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran je potekal pred spomenikom, ki so ga postavili otrokom, ki veljajo za prve žrtve fašizma iz časa, preden je ta sploh prišel na oblast.

Na slovesnosti ob spomeniku so se zbrali številni visoki gostje, med njimi podžupanja Občine Piran Manuela Rojec, slavnostni govornik Marij Čuk, podpredsednica in poslanka Državnega zbora mag. Meira Hot, dr. Matej Tašner Vatovec, podžupanja Občine Ankaran Barbara Švagelj, namestnik predsednika Krajevne skupnosti Strunjan Gianfranco Giassi, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran tovariš Bojan Česnik, predstavniki Občinskega združenja slovenskih častnikov Koper, ter namestnik poveljnika 430. mornariškega diviziona Ankaran kapitan fregate Zdravko Aleksić.

Italijanska država se ni nikoli opravičila za zločinska dejanja fašistične oblasti v Sloveniji, od leta 1921 pa do kapitulacije Italije in niti ne do današnjih dni.

Nikoli ne bomo pozabili številnih nedolžnih žrtev, in padlih borcev, ki so med NOB dali življenje za današnjo svobodno domovino.

Besedilo: Grozdan Jerman in Ljubo Benevol

Fotografije: Vasja Jejčič in Grozdan Jerman