V nedeljo, 3. 11 .2019 smo se predstavniki OZSČ Koper udeležili s praporjem slovesnosti v Kučibregu v hrvaški Istri, kjer so se spomnili žrtev bitke proti nemškemu okupatorju leta 1944. Nemška vojska je oktobra 1943 zasedla Istro ter na njenih obalah in v zaledju zgradila obrambni zid, da bi se zoperstavila morebitni zavezniški invaziji. V bojih v okolici Kučibrega, v začetku novembra 1944, so Nemci prizadejali velike izgube hrvaškim, italijanskim in slovenskim partizanom, ki so se tedaj zadrževali na tistem območju. Skupno je padlo več kot 120 borcev. Največ žrtev je pokopanih na pokopališču v Hrvojih (Slovenska Istra), v Kučibregu pa so jim postavili spomenik.

Slovesnost ob 75 letnici bojev, so skupaj priredile organizacije in občine treh sosednjih držav, slavnostni govornik pa je bil je nekdanji predsednik republike Slovenije Milan Kučan. Bitko na Kučibregu je pospremil z naukom, da “boj za svobodo ni nikoli končan, da svoboda ni nikdar priborjena in zavarovana enkrat za vselej”. Prizadevanje za svobodo človeka in naroda je po njegovih besedah dolžnost vsake generacije, četudi je cena, ki jo je za to treba plačati, lahko zelo visoka. Izročilo te bitke pa po njegovih besedah tudi sporoča, da boj za svobodo ne pozna nacionalnih omejitev. “Želje po svobodi ni mogoče zamejiti na enega samega človeka, eno skupino ali en sam narod. To so dokazovali tudi borci tukaj na strminah Kučibrega, kjer so se skupaj borili Slovenci, Hrvati in Italijani. Borili so se pod skupno zastavo svobode”.

V bogatem kulturnem programu so sodelovali pevci in pevke Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Pevski zbor iz Buj, Umaga in Novigrada, Pihalna godba iz Buj, učenci osnovnih šol iz Slovenije in Hrvaške.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc, fotografije: Delgi Jerman.