Predstavniki OZSČ Koper so se v soboto, 14. 9. 2019 v Ajdovščini udeležili proslave ob prazniku vrnitve Primorske matični domovini. Proslavo so organizirali Občina Ajdovščina, Združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, OZZVS Ajdovščina – Vipava ter Društvo veteranov SEVER Severne Primorske.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Po Mirovni pogodbi, ki je pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino je tako ostalo še 140.000 Slovencev.

Z 10. novembra 1975 podpisanimi Osimskimi sporazumi je bila meja med Jugoslavijo in Italijo tudi končno določena.

Vse prisotne, med katerimi so bili Predsednik države Borut Pahor, predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ministri, poslanci, župani primorskih občin in drugi gostje ter prisotne na proslavi, je pozdravil Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina, nakar je sledil še krajši nagovor Boža Novaka, predsednika ZB NOB Ajdovščina – Vipava. Slavnostni govor na proslavi pa je imel g. Marjan Šarec. Dejal je, da so Primorci največji zgled. “Primorci ste največji vzor in zgled, kako se iz največje žalosti in trpljenja rodi veličastna zmaga in ljubezen do domovine,” je poudaril.

V kulturnem programu so poleg Moškega pevskega zbora Srečka Kosovela in Policijskega orkestra nastopile tudi različne glasbene in plesne skupine ter interpreti iz Vipavske doline.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc, fotografije: Vasja Jejčič, Miloš Ivančič in člani Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina.