Občinsko združenje slovenskih častnikov Koper se je, skupaj z Skupnostjo partizanskih pomorščakov Slovenije, predstavniki 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske, Policijskim veteranskim združenjem Sever za Primorsko in Notranjsko, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra in Društvom za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, udeležilo proslave ob 77. obletnici ustanovitve mornariškega odreda Koper. Proslavo sta organizirala Krajevna skupnost Marezige in Vaški odbor Lopar, potekala pa je v nedeljo, 17. oktobra 2021, ob 15. uri v prelepi vasici koprskega zaledja, Loparju pri Marezigah. Slavnostne nagovore so imeli Elvin Maršič, Mirjam Muženič in Vojko Vodopivec, predsednik Občinske organizacije ZB za vrednote NOB, ki je v nagovoru med drugim omenil, da je naš član Ljubo Benevol prejel zlato plaketo, visoko priznanje ZZB Slovenije.

Slavnostna govornica, dr. Nadja Terčon, iz Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran je bila zaradi karantene odsotna, je pa njen pripravljen govor prebrala zgodovinarka Vlasta Beltram. Ta je povzel podrobnosti nastanka in formiranja mornariškega odreda v okviru 9. korpusa NOV oktobra 1944 ter poudaril pomen sodelovanja odreda pri osvobajanju obalnih mest Pirana, Izole in Kopra konec aprila in 1. maja 1945. Mornariški odred je tudi opremil in oborožil prvo slovensko partizansko ladjo, ki je plula po slovenskem morju. Zastavo za ta patruljni čoln so naredile ravno domačinke iz Loparja.

V kulturnem programu so sodelovali domači pevski zbor, učenci osnovne šole iz Marezig in prvič Kulturno društvo Borjač iz Sežane.

Predstavniki OZSČ Koper smo se s praporom in ob udeležbi več članov udeležili prireditve, ki je postala stalnica v okviru praznovanj ob obletnicah dogodkov iz NOB na območju Mestne občine Koper. Proslava je bila dobra priložnost, da smo se po daljšem času – zaradi epidemije Covid-19, srečali vsi predstavniki koprskih in območnih veteranskih in domoljubnih organizacij ter OZSČ Koper in Slovenske vojske, izmenjali svoje izkušnje pri delovanju v teh razmerah in se pogovorili o nadaljnjih aktivnostih in sodelovanju.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije: Vasja Jejčič