Ob 15. oktobru, prazniku Občine Piran in ob 79. obletnici ustanovitve Mornariškega odreda Koper, smo se predstavniki OZSČ Koper udeležili spominske svečanosti v počastitev padlih partizanskih pomorščakov, ki je bila v soboto 14. oktobra 2023 na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu. Organizatorja sta bila Občina Piran in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran.

Slavnostni govornik je bil Franco Juri, v. d. direktorja Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran-Pirano.

Delegacije, ki so predstavljale istrske občine, domoljubne in veteranske organizacije Slovenije in Italije in delegacije nekaterih političnih strank so položile vence ob spomenik padlim pomorščakom, ki je delo kiparja Janeza Lenassija.

V uvodu je župan Občine Piran Andrej Korenika pozdravil vse prisotne goste, ki so počastili svečanost in poudaril pomen ustanovitve partizanske mornariške enote, ki je obsegala teritorij delov Primorskega Krasa in krajev v Slovenski Istri s svojim akvatorijem. Partizani mornarji so s svojim delovanjem osvobodili, družno z ostalimi partizanskimi enotami, pomemben del slovenskega ozemlja in morja izpod nacifašistične okupacije.

Pomen Mornariškega odreda je poudaril tudi dolgoletni Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Občine Piran Bojan Česnik, ki skrbi tudi za prenos tradicij in vrednot narodnoosvobodilnega boja na mlajše generacije. Kritično se je ozrl tudi na vojna dogajanja v zadnjem času v Ukrajini, kjer se premalo pozornosti posveča zaščiti manjšinskega naroda, ki je deležen težkih razmer, ki jih povzročajo vojna dejanja in se na ta območja celo pošilja orožje iz Slovenije namesto, da bi ukrepali v korist mirovnih procesov. Opozoril je tudi na zadnji konflikt na Bližnjem vzhodu, kjer se ne poudarja nenehno zatiranje palestinskega naroda, ki je v podobni situaciji kot smo bili Slovenci za časa fašizma in okupacije, kar je privedlo do narodnoosvobodilnega boja in uspešno osvoboditev naših krajev.

V svojem slavnostnem govoru je Franco Juri izpostavil pomen razvoja naše regije, ki se je odvijal po priključitvi Primorske po II. svetovni vojni. Naštel je poglavitne gospodarske panoge, ki so dajale pečat našim krajem in pomenile velik uspeh tako v pomorskem razvoju začenšči z Luko Koper, Splošno plovbo, ribištvom in ribjo industrijo, ki se je celo preselila iz Izole v Pivko, kot tudi ostalimi dejavnostmi. Na žalost je liberalizem, ki se je uveljavil po osamosvojitvi Slovenije, velik del ustvarjenega prodal in predal tujemu kapitalu in tako smo priča dejstvu, da smo izgubili paradne konje gospodarstva, ki so omogočali boljše življenje temu delu Slovenije.

Sledil je kulturni program s Pihalnim orkestrom Piran, Portoroškim zborom in solistoma Minko in Alešem Lavričem. Slovesnost se je zaključila kot je že običaj s pesmijo Vstala Primorska.

 

Besedilo in fotografije: Ljubo Benevol