Združenje Slovenskih častnikov Območno združenje Nova Gorica je v sodelovanju s policijskim veteranskim društvom SEVER za Primorsko in Notranjsko v soboto, 25. maja 2024, na strelskem vadbišču PVD SEVER v kamnolomu Črnotiče 56, organiziralo Mednarodno tekmovanje v praktičnem streljanju. Tekmovanje, ki je potekalo po pravilih IASC z upoštevanjem 40 strelov, je zajemalo streljanje s PA pištolo 9 mm (dve progi), streljanje s puško šibrenico (1 proga) in streljanje s AP 7,62 mm (ena proga) na štirih progah (oddaljenost tarče 5-20 m). Ocenjevani so bili zadetki in čas streljanja, medtem ko so ekipe štele tri člane.

OZSČ Koper je na tekmovanju sodelovala z dvema ekipama, ostale ekipe pa so prišle iz drugih območnih ali občinskih organizacij ZSČ, ekipe HČZ iz Hrvaške ter ekipe UNUCI, Policije in drugih vojaških organizacij iz Italije, skupno 27 ekip.

Organizator OZSČ Nova Gorica je poskrbel tudi za pokale in priznanja, ki so jih prejeli najboljši trije posamezniki, najboljše tri ekipe absolutno, najboljši trije posamezniki v kategoriji OZSČ, najboljše tri ekipe OZSČ ter pokal za najboljšo tujo ekipo.

Tekmovanje ekip si je prišel ogledati major Aldo Knafelc, podpredsednik OZSČ Koper (major Bojan Starc, predsednik ter sekretar Denis Meznarič, sta bila med tekmovalci). Tako oni, kakor tudi ostali člani ekip OZSČ Koper, so pohvali odlično organiziranost tekmovanja na novem objektu kamnoloma v Črnotičah. Pri sodnikih tekmovanja sta sodelovala tudi dva člana naše organizacije, eden izmed njiju, Dušan Mandič, je tudi tekmoval v ekipi OZSČ Koper in dosegel 3. mesto posamezno med tekmovalci ZSČ.

Vsi sodelujoči so tekmovanje izkoristili za medsebojno spoznavanje in izmenjavo izkušenj, vodstvo OZSČ Koper pa je srečanje izkoristilo tudi za pogovore s sorodnimi organizacijami UNUCI iz Italije, HČZ iz Hrvaške, s katerimi tradicionalno dobro sodelujemo že več let ter s kolegi iz OZSČ Nova Gorica ter člani veteranskega društva Sever.

Besedilo in fotografije: Bojan Starc