Predstavniki OZSČ Koper se tradicionalno udeležujemo rednih letnih skupščin Občinskega združenja zveze borcev za vrednote NOB Piran.

Redna letna programska skupščina je bila v četrtek 28. marca 2019 v prostorih KS Portorož kamor smo bili tudi povabljeni. Veseli nas, da našo organizacijo povabijo na svojo skupščino, saj vedno sodelujemo v njihovih aktivnostih tudi na terenu, ko obeležujejo obletnice, komemoracije in svečane dogodke, ki so zaznamovali boje za osvoboditev naše domovine v II. svetovni vojni. Tako prisostvujemo obeležitvi pobojev otrok v Strunjanu s strani podivjanih fašistov, ki so kar z vlaka streljali na otroke, samo zato ker so bili slovanskega rodu. Novodobna italijanska politika bi pa rada spreobrnila dejstva in laže, da smo Slovani – sciavi metali v brezna otroke samo zato, ker so bili Italijani. Taki politiki se moramo zoperstaviti. Skupščina je sestavila protest proti takšnemu prikazovanju zgodovine in izkrivljanju dejstev, še posebno, ker je predsednik evropskega parlamenta izrazil težnjo po vrnitvi „izgubljenih ozemelj“ na slovenskem Italiji. Protest bodo člani ZB Piran posredovali Zvezi, vladi republike Slovenije in parlamentu z zahtevo, da odstopi s položaja, saj je bila EU ustanovljena zato, da se prenehajo spori med državami EU in pretenzije po terenih drugih držav. To politiko naj bi najbolj zastopal ravno predsednik evropskega parlamenta. Očitno pa v italijanski notranji politiki to še ni preseženo in ostajajo apetiti, ker niso nikoli izvedli defašizacije, tako kot so denacifikacijo realizirali v Nemčiji. Izpostavljeno je tudi bilo, da je po osamosvojitvi, njihov član, danes šestidevetdesetletni upokojeni pravnik Dušan Puh, podal ovadbe za preko 400 fašističnih zločincev iz Italije in se nikoli to ni obravnavalo in posredovalo iz Slovenije v Italijo. Nekateri so celo dobili italijanska državna priznanja.

Organizacija ZB Piran je izvedla okrog 38 aktivnosti, zadnje čase se tudi posamezniki organizirajo v osnovnih šolah, da otrokom iz prve roke razlagajo dogodke iz II. sv. vojne. S skromnimi sredstvi, ki se iz leta v leto manjšajo, ker je tudi članov in članarin vse manj, realizirajo ogromno programa.

Na skupščini je bilo poudarjeno zgledno sodelovanje z vsemi domoljubnimi organizacijami, še posebno iz sosednje republike Hrvaške in tudi z ZSČ Slovenije, ki jo vedno predstavljamo člani OZSČ Koper. Zbor je pozdravil naš član višji štabni vodnik Vasja Jejčič in zaželel vsem še nadaljnje dobro delo in sodelovanje z našo organizacijo z željo, da se srečujemo tudi v nadaljnje.

Člani ZB Piran so sprejeli vsa poročila in programe za naslednje obdobje.

Podobni so nam tudi problemi, ki se z njimi srečujemo ob svojem delu. Tako se v obeh organizacijah trudimo ohranjati število članov, kar je še posebno pereče v borčevski organizaciji. Poudarili so tudi prizadevanja svoje organizacije, da bi v parlamentu sprejeli ustrezne predpise, ki bi prepovedovali uporabo nacifašističnih simbolov in sovražnega govora, kar imajo že davno sprejeto v večini držav EU.

Skupščina se je končala s sproščenim družabnim srečanjem.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo : Ljubo Benevol; fotografije: Ljubo Benevol