Ob spominu na junaški boj pripadnikov Komande mesta Koper v času NOB in na žrtvovanje poveljnika Franca Planinca Frenka, ki si je 8. februarja leta 1945 v brezupnem položaju 500 nemških agresorjev, ki so jim v napadu pomagali pripadniki italijanskih fašistov, vzel življenje, je občinsko Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper počastilo spomin na boj partizanskih borcev. Svečanosti in proslave ob kulturnem prazniku smo se poleg častne straže 430. mornariškega diviziona SV, praporščakov in pripadnikov mladih brigadirjev, pohodnikov in pevcev Mužike sv. Lazarja, udeležili tudi člani OOZSČ Koper, najprej ob samem bunkerju v grapi pod Borštom, kjer je sledilo polaganje vencev in v dvorani v Borštu. Prisotne sta pozdravila predsednica sveta krajevne skupnosti Boršt Kristina Jurinčič Radovac in predsednik ZB Koper Vojko Vodopivec.

Svečani govornik je bil tržaški novinar in književnik Marij Čuk, ki je opozoril na ponovno oživljanje fašizma in laži okrog katerih se časti kolaboracija in izdajstvo, ne pa borce za svobodo.

Sledil je kulturni program, ki ga je vodila Kira Skrt in nastopili so otroci Osnovne šole Ivana Babiča iz Marezig, recitatorka Cvetka Kovačič in pevci. Svečanosti so se udeležili tudi sorodniki padlega komandanta Frenka.

Po končani prireditvi je bilo družabno srečanje.

Film: (klik na povezavo)

https://www.youtube.com/watch?v=00Xbx16Vhjo

Besedilo: Grozdan Jerman in Ljubo Benevol

Fotografije: Vasja Jejčič

Film: Delgi Jerman