Piran – Portorož

Na povabilo Občine Piran in ZB NOB Piran smo se v soboto 13. oktobra 2018 člani Občinskega združenja slovenskih častnikov Koper udeležili spominske svečanosti v počastitev padlih partizanskih pomorščakov. Občina Piran namreč praznuje 15. oktobra občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Partizanskega mornariškega odreda leta 1945.

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Slovenije, mag. Dejan Židan, ki je v nagovoru izpostavil, da je bila Primorska v prvi polovici 20. stoletja na težki preizkušnji. Odtrgana od matične domovine je pod fašističnim režimom doživela asimilacijo, prepoved uporabe slovenskega jezika, zapiranja slovenskih šol in razvrednotenje. »Organizirali ste upor. Pri tem pa ni bilo ne delitev ne ideološke obremenjenosti, le misel na neprecenljivo vrednoto – misel na svobodo« je nadaljeval predsednik. Prvi partizanski mornariški odred je odigral pomembno vlogo pri osvoboditvi Izole, Kopra, Pirana in tržaškega pristanišča. Zahvaljujoč prvemu partizanskemu odredu je Slovenija še danes pomorska država.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednik ZB NOB Piran Bojan Česnik in župan Občine Piran Peter Bossman.

Za bogat kulturni program je poskrbel Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Aldo Knafelc, foto: Vasja Jejčič

V koprskem zaledju, v lepi in prijazni vasici Lopar, smo se naslednji dan udeležili in počastili obletnico ustanovitve prvega slovenskega mornariškega odreda (partizanskega), ki je v času NOB pomagal osvoboditi slovensko morje. In prav po njihovi zaslugi, imamo danes Slovenci vsaj košček svojega morja.

V Loparju so pripravili prav lepo prireditev, na kateri so bili med drugimi, tudi predstavniki sedanje mornarice SV. Slavnostni govornik je bil dr. Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije, ki se je z zanimanjem spomnil vojnih in povojnih dogodkov in slikovito orisal trenutna politična dogajanja. Pozval je na doslednost borbe proti potvarjanju zgodovine, ki jo nekateri elementi skušajo po svoje razlagati.

V kulturnem programu pa so sodelovali učenci osnovnih šol, mladinci, domači pevski zbor, godba na pihala Marezige in Drago Mislej – Mef. Na kraju še misel: Lopar, kjer je pred 74. leti ne samo zadišalo po prvi slovenski mornarici, ampak, ko je za to naše slovensko morje pokalo, se borilo in umiralo.

 

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Aldo Knafelc, foto in filmski prispevek: Delgi Jerman