Člani OZSČ Koper s praporščakom, so se v nedeljo, 19. junija 2022 na vaškem trgu v Šmarjah pri Kopru udeležili slovesnosti ob dnevu Krajevne skupnosti Šmarje, 78. obletnici požiga vasi in Dnevu državnosti. Slovesnost je organizirala Mestna občina Koper, Krajevna skupnost Šmarje ter ZZB Krajevni odbor Šmarje Istrski odred 1944-2022.

Po pozdravnem govoru Andreja Medveda, predsednika KS Šmarje, je bila slavnostna govornica dr. Vesna Mikulič, ki je v svojem govoru izpostavila: »…da se moramo za svobodo stalno boriti, saj je tudi fašizem še vedno živ. A svoboda prinaša tudi odgovornost, ne le oblasti, temveč vsakega posameznika in celotne družbe. Odgovornost za to, da je vsak pri sebi pogumen in aktiven državljan, da vsak naredi, kar je le mogoče, zase in za skupnost in seveda od oblasti zahteva, da sledi zastavljenim idejam in služi skupnosti. Pa zmoremo vedno ta pogum? Zmoremo sami biti v resnici svobodni in odgovorni državljani? Se zmoremo na dostojen način oglasiti, ko vidimo nepravilnosti ali se nas tako ali drugače dotakne novodobni fašizem? Zmoremo ta pogum, ki so ga imeli naši predniki, ali raje kalkuliramo, kaj se nam v tistem trenutku bolj splača?«

V kulturnem programu, ki je sledil medtem ko so sodelovali Pihalni orkester Marezige, Vokalna skupina pri KD France Bevk in Mladinski pevski zbor OŠ Šmarje pri Kopru.

Člani OZSČ Koper so na slovesnosti sodelovali ob boku z ostalimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami iz Mestne občine Koper. To je bil še en dogodek, kjer smo z udeležbo s praporjem in svečani uniformi predstavljali našo organizacijo in posredno promovirali SV in naš obrambni sistem.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije: ZB Koper