Predstavniki OZSČ Koper so se v soboto, 6. julija 2019, na Srminu pri Bertokih udeležili tradicionalnega 22. SREČANJA OB DNEVU BORCA.

Pozdravni nagovor je imel Predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marijan Križman, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov. V svojem govoru je izpostavil vrednote domoljubja in spoštovanja do vseh borcev in tistih, ki so se (v treh vojnah) izpostavljali in tvegali največ kar lahko, svoje življenje, danes pa so malodane pozabljeni. Zelo lepo je naredil tudi primerjavo boja za pravice Slovencev in slovensko zemljo tako v Prekmurju kakor tudi na Primorskem, tako v preteklosti, kakor tudi sedaj, ko se ponekod pojavljajo razni »zemljevidi« in »javni nastopi«, ki spominjajo na čase, ki smo jih nekoč že doživljali.

V prijetnem in kulturno bogatem programu so nastopili MoPZ Lopar, z zborovodjem Vladislavom Korošcem, MoPZ Društva upokojencev Bertoki-Prade, pevka Marjetka Popovski in pevec Martin Kodarin, učenec 9. r. OŠ Elvire Vatovec Prade.

This slideshow requires JavaScript.

EKIPA OZSČ KOPER na 2. MEDNARODNI TEKMI v STRELJANJU

” TROPHY SEMPER PARATUS” Črni Kal, 07. julij 2019

Predstavniki OZSČ Koper so se udeležili mednarodne tekme v streljanju, ki je potekala na lokaciji kamnoloma Črnotiče pri Črnem Kalu. Cilj mednarodnega tekmovanja – srečanja je ohranjanje veščin in strelskih zmogljivosti članov različnih združenj in ustvariti močnejše in pristnejše sodelovanje med rezervnimi častniki in tistimi, ki so še v aktivni službi v oboroženih silah, ter drugimi sorodnimi organizacijami in društvi iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Častni odbor tekmovanja so sestavljali predstavniki U.N.U.C.I. Cervignano del Friuli (IT), združenja SEVER (SLO) in ZSČ (SLO).

Tekmovanje, ki je potekalo ob res vročem in sončnem vremenu je imelo naslednje delovne točke:

1. Streljanje s pištolo 9×21;

2. Streljanje s karabinko 9×21; kal 12;

3. Streljanje z AK 7.62×39;

4. Met ročne bombe (neaktivne);

5. Preizkušnja v prvi pomoči in

6. Streljanje s puško »pumparico«.

Ekipe so štele od 3 do največ 5 strelcev.

Tekmovanja se je udeležilo 49 tekmovalcev iz Slovenije (OZSČ Koper, OZSČ Nova Gorica; SEVER), Italije (več UNUCI organizacij, strelska društva Policije, Pravosodnih policistov, …) in Hrvaške (HČZ Pula) oziroma 13 ekip.

Ekipa OZSČ Koper je dosegla 7. mesto, medtem ko je bila ekipa OZSČ Nova Gorica šesta.

Srečanje so predstavniki različnih, vendar sorodnih organizacij, izkoristili tudi za pogovore o nadaljnjem sodelovanju ter izmenjali izkušnje iz svojih delovanj in aktivnosti.

Dogodka sta se udeležila tudi novi predsednik UNUCI Trst kontraadmiral Roberto Semi in predsednik OZSČ Koper Bojan Starc.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc; fotografije: Bojan Starc in Vasja Jejčič.