29. Odprto lokostrelsko tekmovanje ZSČ je to soboto, 20. aprila 2024, že četrič potekalo na območju Vojašnice »Slovenski pomorščaki« v Ankaranu. Organiziralo in izvedlo ga je OZSČ Koper ob pomoči Lokostrelskega kluba Ankaran in predsedstva ZSČ v Ljubljani. Letošnjega tekmovanja so se udeležili lokostrelci – tekmovalci iz vse Slovenije in predstavniki sorodnega častniškega združenja UNUCI Trst. Tekmovali so lokostrelci – člani ZSČ, ostali prijavljeni in pripadniki slovenske vojske, ki so letos sedmič izvedli prvenstvo SV v lokostrelstvu.

Vse prisotne so pozdravili predsednik ZSČ generalmajor Dobran Božič, predsednik OZSČ Koper, major Bojan Starc ter podpredsednica Lokostrelskega kluba Ankaran in mednarodna lokostrelska sodnica Irena Rosa. Slednja je podala tudi tehnična navodila v zvezi za varno izvedbo tekmovanja. Sledilo je še preverjanje opreme tekmovalcev, odhod strelcev do posameznih tarč. V skladu s časovnico se je tekma pričela ob 11.00.

Poleg tekmovalcev so tekmovanje spremljali še družinski člani tekmovalcev in drugi spremljevalci, ki so uživali v čudoviti naravi ob vojašnici. Tekmovanju je služilo tudi vreme, saj se prvotna napoved o deževni soboti ni uresničila.

Tekmovalo je 13 ekip ter nekaj posameznikov, skupaj 49 tekmovalcev. Na prvenstvu SV je sodelovalo 24 lokostrelcev in lokostrelk.

Ekipno zmago je dosegla ekipa OZSČ Ljubljana, z doseženimi 593 točkami, drugo mesto je dosegla ekipa OZSČ občin Muta. Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju in Vuzenica z doseženimi 571 točkami, tretja pa je bila ekipa OZSČ Koper 1 z doseženimi 553 točkami. Ekipa OZSČ Ljubljana je prehodni pokal prejela v enoletno last.

Med posamezniki je prvo mesto osvojil predstavnik OZSČ Ljubljana Tim Jevšnik z doseženimi 206 točkami, drugo mestoa pa sta si delila Uroš Krička (OZSČ Ljubljana) ter Paolo Pockaj (UNUCI Trst) s 198 točkami.

Zaslužena priznanja so prvim trem ekipam in posameznikom podelili podpredsednik ZSČ brigadir Martin Jugovec, predsednik OZSČ Koper in član predsedstva ZSČ, major Bojan Starc ter vojaški uslužbenec Igor Primc. Podpredsednik ZSČ, brigadir Jugovec se je na koncu zahvalil vsem udeležencem za uspešno tekmovanje, organizatorjema OZSČ Koper in lokostrelskemu klubu Ankaran za uspešno izvedbo tekmovanja, 430. Mod SV pa za vso ostalo pomoč in za možnost, da se je tekmovanje izvedlo na območju in v objektu vojašnice.

Dogodek pa ni pomemben samo s tekmovalnega vidika, ampak je odličen primer vzajemnega sodelovanja med SV in ZSČ (OZSČ Koper s 430. Mod SV in EVOJ Vipava) ter organizacijami ali društvi iz lokalnega okolja.

Nasvidenje na jubilejnem 30. tekmovanju, ki bo naslednje leto.

Zbiranje članov OZSČ Koper pred začetkom tekmovanja. Prejeli so zadolžitve v zavarovanju terena, da ne bi prišlo do nesreče.

Ogrevanje tekmovalcev pred tekmo.

Pridruži se nam predsednik ZSČ general Dobran Božič in predsednik UNUCI Trst admiral Roberto Semi.

Predsednik OZSČ Koper major Bojan Starc s podpredsednikom ZSČ brigadirjem Martinom Jugovcem in admiralom Robertom Semijem.

Predsednik ZSČ je otvoril tekmovanje.

Ocenjevanje zadetkov.

Prehodni pokal je prejela ekipa OZSČ Ljubljana.

Klik na film:

 

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije: Delgi Jerman, Ljubo Benevol

Film: Delgi Jerman