27. odprto lokostrelsko tekmovanje ZSČ je to soboto, 23. aprila 2022, drugič potekalo na območju Vojašnice »Slovenski pomorščaki« v Ankaranu. Organiziralo in izvedlo ga je OZSČ Koper ob pomoči Lokostrelskega kluba Ankaran in predsedstva ZSČ v Ljubljani. Letošnjega tekmovanja so se udeležili lokostrelci – tekmovalci iz vse Slovenije tako člani ZSČ kot pripadniki Slovenske vojske, ki so letos petič izvedli lokostrelsko prvenstvo SV.

Vse prisotne sta pozdravila predsednik OZSČ Koper Bojan Starc ter predsednica Lokostrelskega kluba Ankaran, Maya Shalaby. Maya Shalabi je podala tudi tehnična navodila v zvezi s tekmovanjem, saj je bila tudi sodnica tekmovanja. Po določitvi ekip in pregledu opreme tekmovalcev je bilo vse pripravljeno za pričetek tekmovanja, ki se je pričelo točno ob 11.00.

Poleg tekmovalcev so tekmovanje spremljali še nekateri družinski člani tekmovalcev in drugi spremljevalci, ki so uživali v čudoviti naravi znotraj in ob objektih vojašnice ter posamezni člani OZSČ Koper, ki so skrbeli za varnost in ostalo organizacijo tekmovanja. Tekmovanju je služilo tudi vreme, saj ni deževalo, kljub oblakom, ki so zapolnili nebo.

Tekmovalo je 9 ekip ter nekaj posameznikov, skupaj 29 tekmovalcev. Žal so nekateri prijavljeni ostali doma iz raznoraznih razlogov.

Ekipno zmago je dosegla ekipa OZSČ Ljubljna z doseženimi 563,0 točkami. Druga je bila ekipa OZSČ Koper – 1, z doseženimi 547,4 točkami, tretja pa je bila ekipa OZSČ Šentjur – 1 z doseženimi 539 točkami. Ekipa iz Ljubljane je prehodni pokal prejela v enoletno last.

Med posamezniki je prvo mesto osvojil predstavnik OZSČ Ljubljana Dejan Sitar z doseženimi 195 točkami, drugi je bil Marjan Fišer, z doseženimi 190, točkami, iz ekipe OZSČ Ljutomer, tretje mesto pa je dosegel Bojan Božič iz ekipe OZSČ Šmarje pri Jelšah – 2, ki je tudi pristreljal 190 točk, vendar je v seštevku posameznih strelov za las zaostal za drugim mestom.

Zaslužena priznanja so prvim trem ekipam in posameznikom podelili podpredsednik ZSČ, brigadir Martin Jugovec, predsednik OZSČ Koper in član predsedstva ZSČ, major Bojan Starc, ter višji vojaški uslužbenec desetega razreda Igor Primc. Podpredsednik ZSČ brigadir Jugovec se je na koncu zahvalil vsem udeležencem za udeležbo in uspešno tekmovanje, organizatorjema OZSČ Koper in lokostrelskemu klubu Ankaran pa za uspešno izvedbo tekmovanja. Posebna zahvala je bila namenjena tudi 430. Mod SV za vso logistično, zdravstveno in ostalo pomoč ter za možnost, da se je tekmovanje izvedlo na območju in v objektu vojašnice. Zahvala gre tudi EVOJ Vipava za pripravo hrane. V upanju, da se vidimo na 28. odprtem lokostrelskem tekmovanju ZSČ v letu 2023 je vsem prisotnim zaželel varno in mirno pot domov.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Bojan Starc

Fotografije in film: Delgi Jerman