Združenja slovenskih častnikov iz Pivke, Sežane in Ilirske Bistrice že vrsto let organiziramo skupne strokovno izobraževalne izlete za naše člane. Letos smo se odpravili na Slovensko primorje. Po dveh letih pandemije smo bili veseli ponovnega snidenja. Najprej smo obiskali naše okno v svet Luko Koper. Izkušeni vodič nas je popeljal skozi naše največje pristanišče in nam zelo doživeto predstavil njegovo zgodovino. Spoznali smo razsežnost, organiziranost, tehnično opremljenost in pomen Luke, ki zdaleč presega državne meje. Predvidena ura ogleda je prehitro minila.

Nato smo se ustavili na pomolu, ki ga uporablja 430.Mornariški odred Slovenske vojske za privez svojih ladij. Največje ladje Triglav sicer nismo videli, vendar smo si z velikim zanimanjem ogledali ladjo Ankaran.

Naše popotovanje smo nadaljevali proti Marezigam. Spoznali smo zgodovino Marežganskega upora

proti fašizmu, si ogledali spomenik NOB ter okušali značilna primorska vina iz vinske fontane.

Prijetno druženje smo nadaljevali v bližnji gostilni Karjola, kjer so nas razvajali z okusnimi jedmi slovenske Istre. Zadovoljni, da smo preživeli skupaj en lep dan, smo se vračali z idejami, kam bomo odpotovali naslednje leto.

Besedilo: Rado Jurač

Oktober 2022