OZSČ G. Radgona že vrsto let v mesecu juniju ali juliju izvede vojaško-strokovno aktivnost, na kateri se člani, članice in tudi vnuki pomerimo v zanimivih disciplinah (streljanje z lokom, met ročne bombe, balinček, šah) in obdelajo temo iz zaščitno-reševalnega področja. Letos se nas je pri lovskem domu v Črncih pri Apačah zbralo 24. Obiskal nas je tudi novi župan občine Apače, dr. Andrej Steyer, nas pozdravil in se kar nekaj časa zadržal z nami. Aktivnosti so mu bile zelo všeč, zato je rekel, da bo naslednje leto, če bomo spet to izvedli in ga povabili, prišel v športni opravi in se nam pridružil. Nekoliko pozneje nas je obiskal še župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana. Tudi letos smo v saki “disciplini” pripravili medalje za ženske in moške. Sodeloval je tudi vnuk prvega predsednika in s ponosom prevzel medaljo, nagrajen pa je bil še s praktično nagrado (čokoladami). Izjemno zanimiva je bila predstavitev gasilske tehnike in opreme (dve gasilski vozili in sicer za reševanje pri izlitju nevarnih snovi in tehnično vozilo za reševanje pri prometnih nesrečah, praktično pa smo preizkusili gašenje z gasilskimi aparati) ter praktični prikaz uporabe le te. To so nam izvedli gasilci in PGD G. Radgona. Na koncu je sledila podelitev medalj in nagrad, kosilo za vse udeležence ter seveda prijetno druženje in kramljanje. Kljub koronavirusu smo preživele zelo zanimiv in čudoviti dan.

Rezultati:

* Met ročne bombe: 1. mesto Matjaž Perša, 2. Feliks Zamuda, 3. Hinko Režonja, pri ženskah Vitan Premuš, Jelka Stolnik in Lidija Kralj.

* Balinček: 1. mesto Zdravko Stolnik, 2. Milan Kuzmič, 3. Nikolaj Brus, pri ženskah jelka Stolnik, Mira Žalodec in Darinka Kovačič.

Trem najboljšim sta predsednik Štefan Žalodec in sekretar Jože Vaupotič podelila medalje, člani PGD Gornja Radgona pa so praktično prikazali tehnike gašenja, gasilsko opremo iz področja za katera imajo sklenjeno koncesijsko razmerje z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (tehnično reševanje v prometnih nesrečah, nesrečah z nevarno snovjo in reševanje na vodi in iz vode).

Besedilo: J. Vaupotič D. Mauko, fotografije: J. Vaupotič in D. Mauko.