V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje republike Slovenije se je na Igu pri Ljubljani ob zvokih manjše sestave Orkestra Slovenske vojske in s prihodom zastavonoš pričela redna letna skupščina Zveze slovenskih častnikov za katero vodenje so skrbeli brigadir Martin Jugovec, podpredsednik ZSČ, stotnik dr. Andrej Godec, predsednik OZSČ Slovenska Bistrica, in major Dušan Nardoni, generalni sekretar Zveze.

Skupščini so prisostvovali tudi Pomurci, nekdanji predsednik ZSČ generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, predsednica Zveze društev General Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednik in podpredsednik OZ SČ Gornja Radgona Bogdan Šajnovič in Štefan Žalodec, predstavniki OZ iz Ljutomera, Lendave, Murske Sobote…

V uvodnem delu je predsednik Zveze generalmajor Dobran Božič majorju Branku Bratkoviču iz Lendave podelil najvišje priznanje ZSČ, kipec generala Ivana Dolničarja in Priznanje za izjemne dosežke v ZSČ, podpredsednik Zveze brigadir Martin Jugovec pa je v obrazložitvi povedal, da je dobitnik že davnega leta 1994 opravljal funkcijo predsednika OZ SČ Lendava, leto kasneje navezal stike z mednarodno organizacijo iz Marcalija na Madžarskem, organiziral streljanje v Čentibi, en mandat bil član predsedstva ZSČ, zdaj že drugi mandat član odbora za mednarodno sodelovanje PZSČ zadolžen za Madžarsko. Od leta 2010 dalje opravlja delo sekretarja pri domačem združenju. Bratkovič je tudi prejemnik častnega znaka obrambe z lovorovim vencem III., II. in I. stopnje, ki mu ga je podelilo Ministrstvo za obrambo Republike Madžarske, od ZSČ pa je že leta 2003 prejel Zlato plaketo.   Najvišja priznanja ZSČ za leto 2022 so prejeli tudi Slavko Delalut iz Združenja vojaških gornikov Slovenije, višji vodnik Marjan Schnabl (posthumno) iz OZSČ Kamnik – Komenda, priznanje je prevzela soproga Marija, polkovnik Jože Arko iz OZSČ Kamnik – Komenda, višji vodnik Alojz Mencin iz OZSČ Novo mesto, poročnik Jože Florjančič iz OZSČ Novo mesto, štabni vodnik Karl Mali iz OZSČ Slovenska Bistrica.

Uspešno delo v prihodnje je zaželel tudi prvi predsednik ZSČ, polkovnik Miha Butara

Otvoritveni govor predsednika

 

prejemnik major Branko Bratkovič

 

zahvala dobitnika Branka Bratkoviča

 

delegata OZ SČ Gornja Radgona, od desne predsednik vodnik Bogdan Šajnovič in častni predsednik stotnik Štefan Žalodec

 

Besedilo in fotografije: Dani Mauko