V nedeljo, 30. septembra 2018, je bilo na belokranjskem Otoku pri muzejskem zavezniškem letalu organizirano spominsko srečanje »Vranov let v svobodo«.

Na srečanju smo obudili spomin na avgust 1944, ko se je iz nemškega taborišča pri Ožbaltu v Dravski dolini rešilo okoli sto zavezniških vojakov, predvsem pilotov in članov posadk sestreljenih letal. S pomočjo partizanov in prebivalstva so nato prehodili dolgo pot v Belo krajino, od koder so jih z zavezniškega letališča ob Kolpi odpeljali v južno Italijo.

Na srečanju, ki so se ga poleg udeležencev iz Slovenije udeležili tudi predstavniki zavezniških držav, sta nas pozdravila župan občine Metlika Darko Zevnik in predsednik ZB za vrednote NOB Tit Turnšek, slavnostni govornik pa je bil predsednik društva Vranov let Eduard Vedernjak. V lepem jesenskem vremenu pa smo uživali tudi v prijetnem priložnostnem kulturnem programu.

Tudi letošnjega srečanja smo se udeležili člani OZSČ Bela krajina s svojim praporom. Nekaj častnikov, veteranov in družinskih članov pa je prehodilo zadnjo etapo pohoda zaveznikov od Semiča do Otoka. Letošnji tretji pohod je dobil mednarodno obeležje, saj se ga je udeležil tudi avstrijski član društva Vranov let.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič