Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika, Društvo za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB – Vranov let v svobodo in Območno združenje slovenskih častnikov Bela krajina so letos organizirali že 13. spominsko prireditev osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov. Običajno so prireditev organizirali pri letalu DC-3 Dakota na Otoku, letos pa je bila prireditev zaradi slabega vremena v Kulturnem domu Metlika.

Slovesnosti se je udeležilo več kot 200 obiskovalcev, med katerimi so bili občani iz različnih krajev Slovenije, borci NOB in člani borčevskih organizacij, pripadniki Slovenske vojske, člani Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Bela krajina, Društva GEOSS, spominske Gorjanske čete, navzoč pa je bil tudi Jaka Birkelbach, podžupan Občine Črnomelj in drugi. Med udeleženci slovesnosti je bil tudi podpolkovnik Daniel Mayeda, predstavnik Veleposlaništva ZDA v Sloveniji s soprogo, Ben Stride, drugi sekretar Veleposlaništva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji, Petar Raić, predstavnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske in Jagoda Bulat, hči generala in narodnega heroja Radeta Bulata, legendarnega poveljnika 13. Proleterske brigade Rade Končar in Milke Kufrin, narodne herojinje in Radetove soproge. Na slovesnosti je bil prisoten tudi Darko Zevnik, član Državnega sveta Republike Slovenije.

Pozdravni nagovor je imela Martina Legan Janžekovič, županja Občine Metlika.

Slavnostni govorec na slovesnosti je bil dr. Martin Premk, zgodovinar, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. V nagovoru je spomnil na organizacijo pobega zavezniških vojakov – Avstralcev, Novozelandcev in Britancev z delovišča na progi pri železniški postaji Ožbalt in njihovo pot preko Lovrenca na Pohorju, preko Čimžata na Pohorju, osvobojene Zgornje Savinske doline, GEOSS-a in Semiča do Otoka ter na evakuacijo v zavezniško bazo v Bariju v Italiji. Poudaril je pomen junaštva slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in prenočišča. Pomena partizanskega bojevanja se moramo zavedati tudi danes in ne dovoliti izkrivljanja zgodovine.

Na slovesnosti je Milan Travnikar v svojstvu podpredsednika Društva Vranov let prebral obrazložitev predloga društva, s katero Zveza združenj borcev Slovenije dodeljuje zlato plaketo ZZB g. Rogerju Stantonu iz Velike Britanije. Plaketa bo dobitniku podeljena na slovenskem veleposlaništvu v Londonu. Dr. Martin Premk in Milan Travnikar, predsednik ZB za vrednote NOB Metlika pa sta na slovesnosti podelila Dušanu Džebiću tudi bronasto plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije.

V kulturnem programu na slovesnosti so nastopili Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, Nik Škabar, Kvartet trobil Mestne godbe Metlika, Terezija Potočar Korošec in Tina Pezdirec.

Besedilo:         Milan Travnikar

Fotografije:     Bojan Jakša