Na podlagi letnega programa dela Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina je predsedstvo OZSČ dne 25.5.2021 sprejelo sklep o izvedbi usposabljanja in strelskega tekmovanja s pištolo AREX ZERO-1 v počastitev Dneva državnosti.

V soboto, dne 3. julija 2021 ob 8:30 smo se člani OZSČ Bela krajina, nekateri družinski člani, dva člana OZSČ Brežice in župana občin Metlika in Črnomelj, zbrali na urejeni loki ob potoku, kjer je po uvodnem nagovoru predsednika OZSČ stotnika Antona Krašovca najprej sledilo spoznavanje z orožjem: s pištolami proizvajalca Arex iz Šentjerneja nas je podrobno seznanil g. Tadej Radkovič, strokovnjak iz navedenega podjetja. Predstavil nam je njihov proizvodni program s poudarkom na vseh tipih pištol. Ob tem je posebej poudaril rokovanje z le-temi, čemur smo prisotni pozorno prisluhnili.

V nadaljevanju smo se preselili na naslednjo delovno točko – na strelišče za streljanje s pištolo. Tu je vodenje prevzel naš član podpolkovnik Anton Šuklje, ki nas je podrobno seznanil s pravili, ki veljajo na strelišču. Nato smo začeli s strelskim tekmovanjem: s pištolo ZERO-1 kalibra 9 mm smo izvedli tekmovanje posameznikov na razdalji 15 metrov na tarčo 50×50 cm s petimi poskusnimi naboji in z desetimi naboji za oceno. Ob doslednem spoštovanju pravil je tekmovanje 31 strelk in strelcev potekalo brezhibno in se je kar hitro zaključilo.

Po končanem tekmovanju smo pospravili strelišče, nato pa smo odšli na prireditveni prostor. Tu smo izvedli analizo usposabljanja in strelskega tekmovanja, razglašeni pa so bili tudi najboljši strelci: med moško konkurenco je bil z 89 krogi najboljši Branko Kobetič, drugi je bil Marko Grošič (87 krogov), tretji pa Jože Rus (77 krogov) – vsi trije iz OZSČ Bela krajina. V tekmovanju (žal) le dveh predstavnic nežnejšega spola pa je bila boljša Marija Ilenič.

Sledil je bolj sproščen del sobotnega druženja – piknik s tradicionalno belokranjsko pečenko in domačo kapljico. Ob živahnih pogovorih je v prijetni senci kar prehitro napočil čas za slovo.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič