Usposabljanje s lahkim pehotnim orožjem, ki vključuje tudi streljanje, je ena od osnovnih vojaško-strokovnih dejavnosti Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina. Tako smo tudi za soboto, 3. junija 2023, planirali usposabljanje in strelsko tekmovanje s pištolo AREX-ZERO-1.

V soboto ob 8:30 smo se člani OZSČ Bela krajina, nekateri družinski člani in naši prijatelji iz OZSČ Novo mesto in OZSČ Brežice, zbrali na strelišču v metliški občini, kjer je po pripravi strelišča sledil nagovor predsednika OZSČ, stotnika Antona Krašovca. V nadaljevanju pa nas je nagovoril vodja streljanja, podpolkovnik Anton Šuklje, ki nas je podrobno seznanil s pravili, ki veljajo na strelišču. Nato smo začeli s strelskim tekmovanjem: s pištolo ZERO-1 kalibra 9 mm smo izvedli tekmovanje posameznikov na razdalji 15 metrov na tarčo 50×50 cm s petimi poskusnimi naboji in z desetimi naboji za oceno. Ob doslednem spoštovanju pravil je tekmovanje 38 strelk in strelcev potekalo brezhibno in se je kar hitro zaključilo.

Po končanem tekmovanju smo pospravili strelišče, nato pa smo odšli na bližnji prireditveni prostor – na loko ob potoku. Tu smo izvedli analizo usposabljanja in strelskega tekmovanja, razglašeni pa so bili tudi najboljši strelci: med moško konkurenco je bil s 95 krogi najboljši Igor Štangelj (OZSČ Novo mesto), drugi je bil Marko Grošič (OZSČ Novo mesto – 93 krogov), tretji pa Branko Kobetič (OZSČ Bela krajina – 90 krogov). V tekmovanju predstavnic nežnejšega spola pa je bila najboljša Ivanka Kobetič pred Mimico Ilenič in Darinko Gračan.

Sledil je bolj sproščen del sobotnega druženja – piknik s tradicionalno belokranjsko pečenko in domačo kapljico. Ob živahnih pogovorih je v prijetni družbi je kar prehitro napočil čas za odhod domov.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Bojan Jakša in Peter Golobič