OZSČ Bela krajina (prej OZSČ Metlika) že 21. let zapovrstjo organizira spust po mejni reki Kolpi. Tudi letos smo že petič spust izvedli kot krovni dogodek ZSČ v sodelovanju s Hrvatskim časničkim zborom Karlovačke županije (HČZ). 

Za izvedbo spusta smo določili soboto, 10. avgusta 2019, spust pa je potekal od Adlešičev v Beli krajini do hrvaške vasi Pravutina. Za letošnji dogodek se je prijavilo preko 260 udeležencev, od tega 147 za sam spust po Kolpi, preostali pa za ogled znamenitosti čez mejo, na Hrvaškem.

Vsi smo se zjutraj zbrali v kampu »Stari pod« pod vasjo Adlešiči. Po prijavi udeležencev in dobrem zajtrku so sledili pozdravni nagovori organizatorjev in gostov, sledil pa je prijeten kulturni program Adlešičkih tamburašev.

Kmalu je napočil trenutek za start. S številnimi plovili smo se spustili v izredno bistro in toplo Kolpo in ob vriskih veselja smo zapluli proti cilju.

Hitro smo priveslali pod grad Pobrežje, kjer se je ponudila prva priložnost za postanek na naravnem kopališču. Tu smo se odžejali, saj je prestopanje jezov in plitvin zahtevalo kar precej zbranosti, pa tudi napora.

Naslednji postanek pri Gribljah je bil presenečenje – obiskali smo legendarnega Tonija Gašperiča, kjer smo bili deležni izrednega gostoljubja in kar prehitro smo morali spust nadaljevati.

Sonce je neusmiljeno pripekalo in kar težko smo čakali, da bomo nad Kolpo ugledali most Krasinec (SLO) – Pravutina (HR). Na jezu za mostom smo bili že na cilju. Opremo smo pospravili na suho in se predali božanju prelestne Kolpe, na prireditvenem prostoru na bregu pa so hrvaški prijatelji že pripravljali kosilo s tradicionalnim pečenim odojkom.

Sledilo je prijetno druženje ob glasbi za vse prisotne, saj so se v vmesnem času vrnili tudi naši udeleženci izleta na Hrvaško. Obiskali so Karlovac in muzej domovinske vojne na Turnju.

Veliko udeležencev je prišlo iz oddaljenih krajev Slovenije, čakala jih je dolga pot domov. Zato smo se kar kmalu poslovili ob obveznem »Se vidimo naslednje leto«.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič