Za belokranjskimi častniki je že druga letošnja strokovna ekskurzija. V soboto, 18.5.2024, smo se skupaj z dolenjskimi častniki odpravili na že tradicionalno slovesnost v Pekre in na spominski pohod iz Peker v vojašnico generala Maistra. Slovesnost in spominski pohod sta posvečena pekrskim dogodkom 1991. Pred pohodom je bila krajša slovesnost, na kateri je pohodnike v imenu organizatorja pozdravil Zlatko Partlič, slavnostni govornik pa je bil častni predsednik ZSČ, polkovnik Miha Butara.

V vojašnici generala Maistra pa smo si po bogatem okrepčilu ogledali prikaz vojaške opreme, tehnike, oborožitve in prikaz taktičnih vaj.

Drugi del naše ekskurzije se je nadaljeval v Slovensko Bistrico in v slovenjebistriški grad. Tu nas je sprejel in pozdravil predsednik OZSČ Slovenska Bistrica Andrej Godec, skupaj s predstavnikom slovenjebistriških veteranov Srečkom Štajnbaherjem sta nam v viteški dvorani gradu predstavila razmere in dogodke v času osamosvajanja Slovenije in zavzetje enega največjih vojaških skladišč v Ložnici.

Po zanimivi predstavitvi dogodkov nam je simpatična kustosinja in vodička Julija strokovno predstavila zgodovino gradu iz leta 1227 in njene lastnike ter nas popeljala skozi bogate stalne zbirke. Z zanimanjem smo si ogledali stropne in zidne poslikave, ki krasijo prostore gradu, najlepša pa je viteška dvorana, ki služi tudi za slavnostne dogodke Slovenske Bistrice, in reprezentančno stopnišče s freskami. Z zanimanjem smo si ogledali tudi stalne zbirke: Arkova etnološka zbirka, Pajtlerjeva zbirka fosilov in mineralov, razstava petrolejk skozi čas, razstava lutk v nošah sveta, zbirka molitvenikov, soba praporov, soba dr. Zore Janžekovič in spominska soba pisatelja Antona Ingoliča.

Sprehod po gradu smo zaključili v vinoteki z razstavljenim glažutnim steklom, kjer so nam postregli z okusnim pohorskim loncem in domačimi vini.

Naše strokovne ekskurzije bogati tudi skupna organizacija in prevoz, zlasti pa prijetno druženje belokranjskih in dolenjskih častnikov in njihovih družinskih članov.

Besedilo in fotografije: Anton Krašovec